mandag 27. august 2018

Snekkeren Mathias Arnesen Sundhaugen

Snekkeren Mathias Arnesen

Denne beretningen om og fra Mathias Arnesen er også et tidsbilde fra en slags Klondike-stemning i Østerdalen, om arbeidslivet, om drama og om strevsomme arbeidsreiser.

Han var eldste sønn av sundmannen på Tretten, Arne Amundsen på Sundhaugen, og født den 28. juni 1846. Ved konfirmasjonen i 1862 fikk han karakteren meget god i både kristendomskunnskap og flid. I folketellinga 1865 er han 19 år og hjelper faren med sundinga og bruket. Om livet der kan du lese mer i innlegget «Sundmannen Arne Amundsen» i denne bloggen.

Til grunn for dette innlegget ligger memoarene fra 1867 til 1875 som Mathias selv førte i pennen i 1911, der han veldig godt skildrer en viktig periode i livet sitt. De finner du helt nederst i dette blogginnlegget. Men først litt presentasjon av både han og familien.

Sundhaugen på Tretten.

Bare 21 år gammel ble han med som læregutt på snekkeroppdrag på større og mindre garder i Stor-Elvdal. Mathias ble en særskilt godt utrustet tømmermann, bygningssnekker og møbelsnekker. En kunstner i sitt fag. Mathias etablerte seg i Østerdalen, der han i oktober 1875 giftet seg med 22 år gamle Oline Larsdatter fra Åmot.

 
Mathias og Oline.

De fikk barna Asmund (1876), Leif (1878), Gudrun (1880), Helga (1883) og Hildur (1887). I folketellinga i 1900 var barna allerede i arbeid; Asmund som snekker og håndverksarbeider, Leif som handelsbetjent, Gudrun som strykerske og Helga som tjenestepike og stuepike på Furuseth.

Familien var trolig først bosatt i Spongsveen, der de i alle fall er oppført da Leif ble født i 1878.
De utvandret til Amerika; registrert utflyttet den 7. april 1880. Uka før hadde de vært hos sognepresten og fått følgende «vandelsattest» med seg over dammen: «Da de nu agte at udvandre til Amerika, afskediges de herved fra denne Menighed, og det med de bedste Anbefalinger til sin nye Sjælesørger.» I seinere folketelling er de oppført som hjemvendte norsk-amerikanere der Mathias hadde virket som snekker i La Crosse, Wisconsin fra 1880 til 1882. Datteren Gudrun, født 1880 var sågar født der.

Snart bygde de seg et hjem på Haugen i Rasta, der de er oppført i folketellinga i 1891. Familien hadde et lite gardsbruk, og de sætret på Furusethsætra opp mot Horta. I folketellinga i 1910 er sønnen Asmund den eneste av barna som fortsatt bor hjemme.

Haugen i Stor-Elvdal, fotografert 1910 av sønnen Leif.
Ikke det minste rart at han kunne føle seg hjemme her ved Glommas bredd,
med tanke på at han var oppvokst ved Lågens bredd på Sundhaugen.

Yngste datter av Mathias og Oline, Hildur, bodde i huset på Haugen til hun var godt over 90 år. Det var et nydelig laftet hus, med kjøkken, kammers og stue, trolig også med innredede rom på loftet, men der var jeg aldri, forteller Ingunn Framgården. Hun er oldebarn av Mathias og forteller også at huset var møblert med møbler Mathias hadde snekret. Hun husker godt spisestuemøblementet som står på Mykleby samfunnshus i dag, en flott pidestall med speil og et skap. En fetter av henne har den helt spesielle kubbestolen som er omtalt nedenfor. Sjøl har hun et stort skap etter han, og hennes bror en nydelig gyngestol. Ellers finnes nok utallige møbler han har snekret rundt om på gårdene i Stor-Elvdal. Han var en fabelaktig finsnekker og treskjærer, og lagde møbler og pyntegjenstander som fortsatt er i familiens eie. Det var gyngestoler, spisestuemøblement, speilrammer og skap. For ikke å snakke om alle vinduer og dører han selv forteller om i sine memoarer.

  
Den fantastiske kubbestolen er i Leif Erling Arnesens eie.
Foto: Anna Arnesen Verhaug (tipptippoldebarn av Mathias).
Du klikker på bildene for å forstørre dem.

I 1884 bygde Mathias om prekestolalteret i Stor-Elvdal hovedkirke. Han fjernet prekestolen; den ble brukt som brensel(!), og alterbildet ble plassert i altertavlens nedre del med ei ramme omkring. For å fylle tomrommet øverst brukte Mathias noen utskårne felt som han fant på sakristiloftet. Det dreier seg om deler av Lars Pinneruds prekestol fra 1743. Det antas at han også laget en midlertidig prekestol på dette tidspunktet. Han utførte flere oppdrag i utsmykningen av kirkene i bygda.

Mathias ca 1913 med barnebarna Hilding (t.v.) og Egil.
Fotograf er trolig sønnen Leif.

Ingunn Framgården kan fortelle etter sin mor at Mathias var en fysisk sterk mann og at han aldri var syk. Og at han gikk så lett fra Haugen, huset han bygde og bodde i på Rasta, til Mykleby hvor sønnen Leif med familie bodde. Det er en strekning på 6-7 kilometer, og han gikk dit nesten hver dag helt til sommeren han døde.

Thore Myrvang i Østlendingen skrev i minneordet om Mathias at han var en mester i å skjære i tre, deriblant en kubbestol som står i hans hjem der såvel Wergeland som Ibsen og Bjørnson «stirrer på en lys levende». Ingunn legger til om denne kubbestolen at den også har utskjæringer av jord- og skogbrukssysler i Østerdalen.

Han satt i herredsstyret i Stor-Elvdal fra 1887 til 1901, mange år i formannskapet og fire ganger valgmann. Han skjøttet disse verv på en måte som ga ham både respekt og aktelse. Han sa ikke stort, men han lyttet godt og de korte bemerkningene var alltid treffende og vel begrunnet, skrev Myrvang. Han var en rettlinjet karakter, en rank og helstøpt personlighet, en pryd for den norske håndverkerstand. For alt sitt uegennyttige arbeide i kommunens tjeneste fortjener han alle sine sambygdingers takk. Hans minne leve, avsluttet han.

At Mathias engasjerte seg i politikken var nok ingen overraskelse ettersom han var oppvokst i et hjem der faren hadde vært thranittleder og formann i Tretten Arbeiderforening inntil den ble oppløst av myndighetene i 1851. (se innlegget «Thranebevegelsen på Tretten» i denne bloggen)

Det sies også at da han skulle på kommunestyremøte på Koppang, gikk han fra Rasta og tok følge med Ole Olsen Evenstad som også satt i kommunestyret. De diskuterte visstnok livlig mens de spaserte til og fra. Det er uttrykt noe undring om det kan være noe hold i dette og at ikke storkaren på Evenstad brukte hesteskyss. Men jeg vil heller tro at karene kom godt overens. Han hadde opparbeidet seg en posisjon, Mathias også.

Mathias er omtalt som noe av en hardhaus. Det fortelles også at han ikke vannet ut lutefisken, men spiste den rett fra stampen. Inntil han stiftet egen familie, var han påpasselig med å oppsøke sin familie på Tretten i høytidene. Dette medførte strabasiøse turer over fjellet, eller «utenom» som han kaller det i sine memoarer nedenfor.

Mathias døde i oktober 1929, 83 år gammel; Oline i 1938.


* * *

Sønnene Asmund og Leif var også noen særskilt kreative og talentfulle karer.

Asmund Arnesen var eldste sønn, født 25. april 1876 og døde i mai 1964, 88 år gammel. Han var som sin far snekker av yrke, men musiker i hjertet. Han spilte fiolin og komponerte mye, bl.a. melodi til en mengde bygdesanger, f.eks. Stor-Elvdalssangen. Han tok ofte ikke vare på partiturene, så mye av musikken er nok tapt. Men diverse strykeorkestre i Hedmark har spilt musikken hans, og mange kor har brukt sangene han satte melodi til.

Rasta og Mykleby Orkesterforening fotografert under øvelse hos Einar Gundersen.
Fra venstre: Asmund Arnesen, Ingmar Eng, Leif Arnesen, Juliane Eng, Olaf Olsen, Einar Gundersen, Julius Glesaaen. I bakgrunnen Kristine Gundersen.

Asmund var en smålåten mann og holdt mye av det han komponerte for seg selv. I et brev til venner på Tretten skrev han: «Jeg har som dere vet, musikken til hobby, og sjøl om jeg ikke har vært i besittelse av noe anlegg for denne virksomhet så har de dog av og til skaffet meg noen hyggelige timer.» Hans Børli skrev teksten til Eidskogsangen, men Asmund skrev melodien. Asmund skriver i brevet at de var sammen på middag der nede da sangen ble framført første gang. Der var det både kor og orkester, taler m.m.

Den mangeårige organisten og primus motor i musikklivet på Tretten, Joar Stavslibakken hadde kontakt med Asmund helt fra 1930-årene. Han fortalte at Asmund var allsidig begavet og at han både skrev vers og tonesatte dem. Men han tonesatte også mange kjente sanger. En gang vant han førsteprisen for en komposisjon til bygdesangen for Eidsskog. Joar spilte denne melodien ofte i bryllup fordi den har en lett og pen tone. Et orgelstykke han fikk av Asmund like før han døde er et vemodig mollstykke som Joar brukte i flere begravelser. Noe av det første han fikk var «Moser» og «Stormsang», og da Joar startet med kirkekvartett fikk de mange komposisjoner fra Asmund. En gang han kom innom på Tretten kom han fra Norddalen der han hadde spilt sammen med et spelemannslag der.

Asmund Arnesen er han til venstre.

Kristian Paalsrud skriver etter Joar Stavslibakken at Asmund var en liten kar, uanselig å se til men det ble slikt liv over hele karen når han spilte. Både lystige stykker som «Bergenserens dans ved midnattstid» og mer alvorlige stykker som han selv hadde komponert. Hans komposisjoner fulgte gjerne årstidene. Høsten 1963 fikk Joar en høstsang hvor en Vestheim hadde skrevet teksten. En av hans siste komposisjoner var «Grågåsen kommer», en vakker vårstemning som kvartetten brukte 17. mai 1964. Men den siste komposisjonen Joar fikk var «Serenade», bare en snau måned før Asmund døde. En gang fikk Joar til å besøke Asmund i hjemmet hans ved Rasta. Det var overlag gildt.

Jarle Ness skrev ved Asmunds bortgang følgende i avisa.

Så undarleg, – så fagert, – ein vårmorgon rand,
Med toner i vårvarme straumer.
Det var naturens liv – med sin skapande hand
som laga symfonisk eit orkesterband
– av vårlivets fagraste draumer.

Slik somna han inn, denne ædle mann
som fekk ord i sine toner å bera
ein farge så fin. Eit eventyrland, –
der himmel og hav møtte hjarta i brand
– for å skape – for å gi – utan æra.

Ein granskar er slokna. Ein tanke finn spor
– mellom ord – mellom toner så fine.
Bygda ligg att slik så aud og så stor,
Men over det heile eit vårblomeflor
– og dei fagraste blomer er dine.

Takk for minnet.–


* * *

Leif Arnesen ble født i Spongsveen, Furuset, Rasta den 13. mai 1878 og døde i 1955.
Han tok seg tidlig arbeid som handelsbetjent, og startet etter hvert sin egen forretning Arnesens Landhandleri. Leif var en «tusenkunstner», ivrig musiker og komponist. Hans instrument var klarinett. Han var i årevis dirigent for Mykleby og Rasta Hornmusikkorps.

Mykleby og Rasta Hornmusikkorps.
Fra venstre: Martin Børresen, Kai Aspehaug, Harald Glesåen, Kasper Børresen, Arvid Lie, Morten Spongsveen, Anders Trønnes, Erling Eng, Leif Arnesen, Hilding Arnesen, Hermod Kristiansen.

Arnesens Landhandleri.

Leif på trappa til butikken sin.


I ei bok om Myklebysætra som Ingunn Framgården var med å utgi i 2009 står å lese:
«Dorthe Olsdatter Storperstuen og Leif Arnesen etablerte seg med landhandel og småbruk på Søstumoen fra 1909, og flyttet hit fra hans barndomshjem på Rasta. Her satte de opp våningshus, fjøs, låve, stall og bryggerhus det første året. Landhandleriet var også bensinstasjon. På 1940-tallet hadde de 35 dekar dyrket mark, åtte dekar skog og 32 dekar annen utmark. Det var en besetning på hest, seks kyr, kvige og to griser. Dyrene var Darthes hovedansvar, mens Leif drev butikk og hadde mange jern i ilden. Han var fotograf, aktiv i korpsmiljøet i bygda, var formann i forstanderskapet til sparebanken og formann i kjøpmannsforeningen. Leifs søster, Hildur Arnesen, var i mange år ekspeditør på landhandleriet.»

Utenfor butikken i 1927 med en ny T-Ford.

Broren Asmund skrev om Leif at «han hadde kanskje en liten gnist som portrettmaler». Leif var flink til å tegne og male, og hospiterte på Kunst- og Håndverksskolen i Oslo. Det er bevart ei tegning han lagde av faren; kanskje i 1904.

Mathias Arnesen, tegnet av sønnen Leif.

Leif var oppfinner og konstruerte en fonograf bare 15-16 år gammel som nå står på Norsk Teknisk Museum i Oslo sammen med ei dampmaskin han også laget. Han konstruerte også en filmframviser. Noe er oppbevart på Stor-Elvdal museum på Stai.

Leif Arnesens hjemmelagde fonograf fra ca 1890.
Den har innskriften: LEIF ARNESEN ASS. FORRETNING
VAREADRESSE: SOMMERTIDEN: STAI VINTERTIDEN: RASTA

Leif døde 16. juli 1955 bosatt på Svingen i Mykleby.


* * *

«Sund»

I memoarene som er gjengitt nedenfor står en «Sund» sentralt. Mathias Arnesen var 10 år yngre enn Sund og trolig som læregutt å regne da han ble med over til Stor-Elvdal første gang i 1867 som 20-åring. Sund var snekkeren Johan Eriksen Halstenstad.

Johan var født i 1835 i Halstenstad som sønn av Erik Gundersen og Marie Jensdatter. Johan giftet seg med Karen Johnsdatter Bådstø i 1867, datter av sjølfolket der, John Pedersen og Sigrid Samuelsdatter. De fikk også datteren Ragnhild som senere overtok Bådstø. Karen hadde sønnen Julius Kasper fra et tidligere forhold og fikk sammen med Johan fire barn til fra 1870 til 1880. Forlovere i giftemålet var Joh. Linløkken og Ole Rogndalssveen, og denne Ole var sammen med dem i Stor-Elvdal.

I folketellinga 1875 er de etablert i Brekken (oppunder Prestgarden på Tretten) med 1 hest, 3 kyr og 3 sauer, og med en ung gardsbestyrer. Her har de tatt familienavnet Sund.

De utvandret til Amerika i 1884 kort tid etter at Mathias kom tilbake derfra med sin familie. Johan døde 85 år gammel i Coon Valley, Wisconsin.

 
Johan på sine eldre dager, og kona Karen.

* * *

Kilder
digitalarkivet.no
digitalmuseum.no
norske-kirkebygg.origo.no
Stor-Elvdal Historielag, Leif Arnesens fotosamling
Facebooksiden Gamle bilder fra Stor-Elvdal
Kristian Paalsrud: Et bygdesentrum blir til, utgitt 1966
Ingunn Framgården

* * *

Matihas Arnesen skrev ned sine memoarer i 1911 med tilbakeblikk på en del av sin livshistorie helt tilbake til 1867, og de går som følger:

* * *

Den 9. marts 1867 forlot jeg hjemmet for at dra til Østerdalen. Jeg skulde nemlig være med I. Sund for at lære at snekre. Det var 5 af os ifølge over fjeldet, nemlig Sund, Ole Rogndalssveen, Ole og Thorsten Tutterud og jeg. Vi laa paa sæteren Grunna om natten. Dit kom vi før det endnu var mørkt om aftenen. Da det var saavidt lyst om morgenen fortsattes turen og vi kom i god betids om aftenen ned til Søstu-Messelt.

Vi begyndte da at arbeide døre og vinduer til den nye bygning, som var optømret aaret før. Tre uger senere kom min barndomsven P. Fonstad efter og var paa Messelt til 3.dag pinse. Da gik han og jeg over fjeldet til Gudbrandsdalen. Det var om aftenen vi forlot Messelt, saa det blev noksaa mørkt opgjennom skogen til Messeltsæteren, hvor vi ankom omtrent kl. 3 om morgenen. Efter her at ha hvilt en stund og forfrisket os av den medbragte niste, spendtes skiene paa og fjeldvandringen fortsattes. Føret var ikke det beste men allikevel gled vi noksaa raskt av sted og kom tidlig paa dagen ned i Gudbrandsdalen.

Det hadde været en usedvanlig kald vaar og sommeren blev ogsaa temmelig dårlig. Som ekpl. paa hvor kald vaaren hadde været kan nævnes at en mand kjørte over isen ved Rasten den 24. mai, noget som ikke hadde hændt i mands minde.


Omsider kom der braat nogle godværsdager, sneen smeltede i en fart og Glaama blev usedvanlig stor. Sund og Ole Rogndalssveen var ogsaa reist hjem til pints, men disse to var reist utenom (om Elverum og Hamar).

Paa grund av noget arbeide paa Hunder i Øier blev jeg hjemme omtrent 3 uger. Saa gik jeg over fjeldet til Messelt igjen. Sund var da allerede kommet der for flere dager siden. En snedker fra Lillehammer, Simen Pedersen blev da med paa Messelt, likesaa Ole Horten fra Ringebo. Nils Messelt var da allerede enkemand, og hans 2 døtre, Berthe og Oline, var enda ikke konfirmerede. Gammelfolkene, Ola og Sigrid var svært gamle og Ola laa bestandig til sengs. Der var mange folk paa Messelt den sommer som arbeidede paa den nye bygning. Der var 3 murere, 4 snedkere og 2 tømmermænd. Av gaardens folk forøvrigt kan nævnes: Anders Møller, Nils Andersen, Johan Tamburstuen, Nils Lorentsstuen og en fra Løiten som hedte Johannes. Isaksen som naa er stasjonsmester paa Rena var da likesom gaardsbestyrer. Saa var der 2 kvægvoktere Nils og Tollef, og endelig bør ikke glemmes Ole Rongbygjingsmoen og gamle Gunhild.

Vi holdt paa til 8 dage før jul, da var saavidt 1.etage ferdig. Saa skulde vi reise hjem. Det var da 2 veie at vælge imellem; enten over fjeldet eller utenom. At gaa over fjeldet straks før jul var farligt og at gaa utenom var ogsaa en kjedelig historie i de dager; thi der var da jernbane bare mellem Hamar og Elverum. Man ha for det første 7 mil til Elverum, saa 3 mils jernbanefart til Hamar, saa 6 mil dampskibsfart til Lillehammer og endelig 3 mil fra Lillehammer til Tretten. Hertil kom at man ved juletiden ikke kunde gjøre sikker regning paa at dampskibene hverken var i rute eller kunde naa helt fram mellem de nævnte byer. Med disse besværligheter for oss holdt jeg paa at vi skulde forsøke at komme over fjeldet; et forsøk som vi ogsaa iværksatte.

Det var 6 dager før jul omtrent kl. 3 om eftermiddagen vi brøt op fra Messelt for at gaa til Messeltsæteren, hvor vi ha bestemt os til at overnatte. Naar vi saa to ut tidlig om morgenen kunde vi ha haap om at naa frem til Gudbrandsdalen inden aftenen. Dette var vor plan, men vi kom desværre ikke til at følge den. Vi var ikke kommet langt paa veien op gjennem til Messeltsæteren før det begyndte at sne, og det tæmmelig tæt. Vi visste at det laa folk paa Messeltsæteren, saa der var baade varmt hus og varm kaffe i vente naar vi kom derop, og derfor ilede vi av sted saa fort vi kunde i den løse sne.

Mellem kl. 6 og 7 kom vi til Messeltsæteren og i den lille vinterstue sat Andreas Messeltbakken og Østen Skræfsnes(?) og det brændte saa voldsomt paa peisen saa det holdt paa at ta fyr i peisbrua. Vi ha det rigtigt hyggeligt der utover kvelden. Det hadde sneet hele aftenen, men været var stille og vi ha derfor ikke opgit haapet om at kunde slippe frem over fjeldet. Men utpaa natten begyndte det at blaase saa det knagede i husene, og sneen føk saa man næsten ikke kunde komme utkring døren. Under disse omstændigheder var det ringe haap om at komme frem over fjeldet. Jeg holdt fremdeles paa at skulde slaa os til ro paa Messeltsæteren og vente til været bedagede seg. Sund vilde derimot at vi skulde vende om og ta veien om Elverum og Hamar, en veilængde som paa den aarstid i de dage ikke var behagelig at tænke paa. Vi forblev imidlertid rolig hvor vi var til henimot kl. 12 men da været var like stormende blev vi enige om at vende om og gaa ned i dalen igjen.

Det ha allerede begyndt at bli mørkt da vi kom ned til Brustuen, vinden var stilnet av og en frygtelig kulde indtraadte. I Brustuen traf vi nogle færdesmænd fra Hedemarken som var paa hjemveien. Med disse tingede vi os skyds utover, men det var ikke lange stunder vi kunde sidde paa ad gangen, kulden var altfor svær. Vi reiste hele natten, men hvilte selvfølgelig paa alle langs veien benyttede hvilepladser. Paa Rognstad hvilte vi en kort stund. Det var første gang jeg var inde paa dette sted. Næste hvilested var Svendstuen. Jeg ha ikke den gang nogen anelse om at jeg senere skulde komme til at bo i nærheden av dette sted. Paa Ophussveen hvilte vi likesaa i Peterstuen. Det næste hvilested var Kirkestuen i Aamot, hvor vi ankom omtrent kl. 7 om morgenen. Nu hadde vi allerede tilbragt 2 nætter uten søvn, thi paa Messeltsæteren hadde vi ikke blund paa vore øine. Næste hvilested var Nygaardsmoen og saa Torgerstuen. Paa sidstnævnte sted kunde hvær fremmed reisende faa kjøbt en halv pegel brændevin (1 pegel = ca 2,5 dl ). Derfra kjørtes til Svingen, en hvileplads nær Grundset. Vi stansede ikke i Svingen, men bød farvel med vaart følge og illede saa fort vi kunde til Grundset for om muligt at naa toget til Hamar. Det var allerede mørkt og vi visste at toget skulde gaa om nogle faa minutter. Vi fikk saavidt tid til at drikke kaffe paa Grundset før toget gik.

Elverum stasjon i 1878. Legg merke til togvognene.

For at vi ikke skulde plages altformeget av den væmmelige kulden – nogle og 30 grader løste Sund 2.klasse billetter til os, saa vi ha det forholdsvis noksaa lunt nedover til Hamar. Efterat vi hadde vært inde paa en restrasjon og faat litt mat i livet, gik vi ned til dampskibsbryggen.

Nogle faa baatlængder fra land laa dampbaaten med dampen oppe, færdig til hvert øieblik at avgaa. For en uforskammet høi betaling fik vi en mand til at ro os om bord. Paa dampskibet var det stuvende fuldt av folk som skulde hjem til jul. Om at faa ligge var det ikke tale, man maatte prise sig lykkelig om man kunde faa sitte paa en skikkelig maate. Nede i kahytten var det forferdelig kvalmt og usundt og oppe paa dekket var kulden uutholdelig. Vi gik da og ventede paa at baaten skulde reise av sted, men time efter time gik utenat baaten rørte sig det minste. Paa grund av mørket og den tætte taake vovede ikke kapteinen at dampe av sted nordover. Vi blev altsaa liggende der hele natten. Dette var den 3. nat vi tilbragte uten søvn.

Dampskipsbrygga i Hamar ca 40 år seinere.

For mig var dette ophold paa dampbaaten temmelig kjedsommeligt, men for Sund var det annerledes. I de dager var det paa mjøsbaatene anledning til at faa kjøpe baade øl og brændevin, og Sund forsømte ikke anledningen til ret som det var at gaa til alters. Om bord traf vi den bekjendte Anders Paus; han var ogsaa paa hjemreise til Øier og i ham fik Sund en bekvem medbroder i aanden. De allerfleste om bord ha det sidste haap at baaten skulde gaa saa snart det blev lyst, men hele dagen gik og baaten blev liggende hvor den var. Altsaa blev vi ved Hamar ogsaa denne nat. Dette var vor fjerde vaakenat. Endelig svant da ogsaa denne nat og omtrent kl. 9 om morgenen dampede vi nordover, og vi haapede at vi om nogle faa timer skulde være paa Lillehammer; men ogsaa i dette haap blev vi skuffet. Vi kom ikke langt nordover før vi naadde fast is, og enda denne var tynd blev dog farten temmelig langsom. Omsider blev isen tykkere og vi kunde kun komme frem paa den maate at vi lot skibet krenge – det vil si at vi alle som var paa dekket maatte springe fra den ene side til den anden og paa denne maate brøt isen i stykker. Men trods alle anstrengelser blev dog farten stedse langsommere efterhvert som isen tiltog i tykkelse. Omsider erklærede kapteinen at han ikke kunde komme lenger end til Ringsaker med dampbaaten; dog kunde de som saa ønskede komme i land paa Mjøsens vestside, hvilket vi ogsaa valgte.

Det var fire af os nemlig Sund, A. Paus, en tømmermand fra Øier og jeg. For gode ord og god betaling fik vi en mand til at skysse os til Lillehammer, hvor vi ankom omtrent kl. 8 om aftenen. Det var søndags aften og alle butikker stengte, men vi tog ind paa en restauration hvor Sund var godt kjent og der fik vi os en god kveldsmat. Efterat Sund havde været ute i byen og laant en reiseflaske drog vi alle av sted; vi fik nemlig den samme mand til at skysse os til hvileplassen Langsveen omtrent en mil nordenfor Lillehammer. Der blev den omtalte laante reiseflaske annammet, hvorefter Sund og jeg skiltes fra vort reisefølge. Sund og jeg ha endnu to mile at tilbakelegge før vi kom hjem. Kulden var nu paa langt nær ikke saa streng som de foregaaende nætter men alligevel blev denne vandringen yderst besværlig. Det var rigtignok ogsaa den 5. nat vi tilbragte uten søvn. Omsider blev Sund saa overvældet av trætthed at han gik og sov, og saa standsede han i veien og stod bomstille. Saa maatte jeg ta ham i armen og lede ham; men saa blev han sint og bad meg gaa fandenivold. Naar jeg da slap ham gav han seg igjen til at staa og sove. Saa maatte jeg rope paa ham og da tøflede han av sted nogle skridt. Paa denne maate gik det en lang stund. Tilslut blev ogsaa jeg saa træt saa jeg gikk og sov, ja endog vendte om og begyndte at gaa sydover igjen, men nu var Sund kommet sig saavidt at han spurte mig hvor jeg skulde hen. Vi ha nu ikke mer end en halv mil igjen, den værste træthed var nu overstaat, og omtrent kl. 7 om morgenen kom vi hjem til Sundhaugen. Det var juleaftens morgen 1867.

Mange juleaftener er siden henrindne, og mange ganger ha jeg gjort reisen mellem Storelvdalen og Tretten, men ingen av dem ha været saa besværlig som den her omtalte. Julen beredes som sedvanligt i de dage. Sund bodde i denne tid i Baadstø hos sine svigerforældre og der var jeg da ofte.

Sidst i januar begav vi os atter til Storelvdalen, men nu tog vi over fjeldet. Det var nu mindre resikabelt saasom dagene var lysere og været mere stadigt end ved juletider. For sikkerhets skyld fik vi dog en mand til at følge os et stykke paa veien; men da været tegnede til at bli utmerket godt lade vi denne vænde om ved Svartsæteren. Sund og jeg fortsatte da vor vandring og kom før det endnu var mørkt om aftenen til Jørgen Simengaards fiskebud ved Djupen, og der overnattede vi. Det traf sig saa heldigt at Jørgen Simengaard laa der forat fiske, og vi ha det meget hyggeligt om aftenen og natten. Vi spiste fersk fisk med dram til og ha det rigtig som konger. I graalysningen om morgenen brød vi op og kom i god betids om aftenen til Søstu-Messelt.

På Messelt var vi bare en 14 dagers tid, saa flyttede Sund og jeg til Furuseth. Den gamle bygning skulde tilbygges og paabygges og det var døre og vinduer til den vi skulde arbeide. I begyndelsen var det bare Sund og jeg, men lidt senere blev det med en snedkersvend fra Elverum som hedte Sekulstad; men med denne mand tog det en sørgelig ende hvorom jeg senere skal fortælle. Noget ut paa vaarsiden kom Anders Brun, (Hans Andersens far) for at begynde tømmermandsarbeidet.

Brun ha med sig 3 tømmermænd, blant hvilke kan nævnes Ole Tutterud fra Tretten. I paaskehelgen var Sund, Ole Tutterud og jeg hjemme. Vi gik over fjeldet baade frem og tilbake og var svært heldige med været. Saa fortsættes der atter med snedkringen og tømringen. Til længer det led ut paa vaaren til fler arbeidsfolk blev der. Storanders og Storbernt var ogsaa paa Furuseth denne sommeren.

Da det led til pinsetid blev Glaama meget stor. Den gik helt op til der hvor havestakittet paa Furuseth nu staar. Pinsedagsaften skulde Sund, Sekulstad, Ole Tutterud og en tømmermand fra Øier ro over elven til østsiden. De to derfor en baat og satte av sted; men strømmen var dem for stærk saa de kom ikke tillands før ytterst paa tangen ovenfor Hatmakerviken. Da de skjønnede at de ikke kunne komme til lands ovenfor nævnte vik blev de rædde og en av dem, den nævnte tømmermand fra Øier, sprang derfor i land, men derved kantrede baaten. De to, nemlig Sund og Ole Tutterud bergede sig til land, men Sekulstad som sat ved aarene fulgte med baaten. Sekulstad kom sig straks op paa baathvelvet, men om litt kantrede baaten igjen saa den kom paa ret kjøl, og Sekulstad kom da op i baaten igjen og sat og holdt sig med begge hender i baatkanterne. Baaten gik da selvfølgelig meget dypt eftersom den var fuld av vann. I det øieblik Sekulstad paa denne maate gled utover Hatmakerviken kom jeg og Amund Aspehoug springende ned til elven, hvor Ole Furuseth og Torgal Messelt stod rent skrækslagne og saa hvorledes baaten drev utover mod fossen. Ingen av dem vovede at sætte efter. Furuseth spurte da mig om jeg kunde ro, saa måtte vi forsøke at redde den ulykkelige i baaten. En nytjæret baat laa paa land med kjølen i været, det var den eneste som fandtes paa stedet. Denne blev da i en fart sat paa vandet og Amund og jeg satte over den vilde strøm. Jeg rodde og Amund brugte øsekaret ti baaten trak vand som et saall. Sekulstad var da kommet et godt stykke nedover Hatmakerviken, men vi nærede dog det sikre haap at vi om ikke længe skulde indhente ham. Uheldigvis gik det ene kjeipebånd i stykker, og dette voldte en smule forsinkelse. Det gik dog med strykende fart nedover den virende strøm. Jeg sprængrodde av sted men vendte mig ræt som det var for at se om jeg holdt den rette kurs. Amund ha nok med at øse. Men da jeg efter nogle aaretak atter vendte mig om for at se efter baaten var denne forsvunden. Hvorledes dette gik for sig saa ingen av os. Vi fortsatte imidlertid det forteste vi kunde utover, og i det strideste strøk mellem øen og den østre bæk naadde vi igjen øsekaret og den ene av aarene i den forsvundne baat. Mere fandt vi ikke uagtet vi med den største opmærksomhet fortsatte eftersøkningen helt til Rugsveen – altsaa et godt stykke nedenfor Kroken.

Baaten fandtes igjen nogle dage senere udi paa Ophus, men den lange baatlænke var da avslidt, hvilket bekræftede vor antagelse at baatlænken hadde sat sig fast mellem nogle store stene i fossen og saaledes for en stund trukket baaten under vandet. Paa anden maate kunde ikke baatens pludselige forsvinden forklares. Først åtte dage senere fandtes liket av Sekulstad igjen, likeledes paa Ophus. Denne triste hendelse fant altsaa sted 1868.

Noget ut paa sommeren kom der en snedker fra Faaberg, Peder Ødegaarden, og var med til henimot jul. Peder Fonstad kom likeledes dit og var der til sent paa høsten.

Vel saa 8 dager før jul var 1. etage ferdig i den gamle bygning, men vi kom alligevel ikke til at reise med det samme, vi maatte først gjøre likkiste til Kari Kroken – Ole Furuseths tante. Det var da bare 3 snekkere igjen, nemlig Sund, Kristian Larsen og jeg. Et par dage før jul, tidlig om morgenen tiltraadte vi tre hjemreisen. Vi var da ifølge med Kristian Larsen saa langt som til Hamar. Jeg erindrer at da vi hvilte i Torgerstuen fik Kristian Larsen tilvendt sig det dobbelte kvantum brændevin av det tilladte. Paa Hamar skiltes vi med Larsen og jeg har aldrig set ham siden. Saa gik vi om bord i dampbaaten og snart var vi på Lillehammer, hvor vi laa om natten. Om morgenen fortsattes reisen og i skumringen juleaften kom vi hjem. Dette var juleaften 1868.

I marketsugen, Lillehammermarkedet, reiste vi atter til Østerdalen. Vi reiste utenom og var en dag over paa Lillehammer. Sunds hustru Karen og hennes gamle fader John Bådstø fulgte med dit. Isen paa Mjøsen hadde lagt sig – der var endnu ingen jernbane mellem mjøsbyene og vi maatte derfor traske landeveien de 6 mil til Hamar. Det var tungt føre og det var derfor en meget besværlig marsch. Vi var meget trætte og vaate paa benene da vi kom til Sagstuen i Modalen, hvor vi fik logi for natten. Tidlig næste morgen fortsatte vi reisen, føret var noget bedre og vi kom til Hamar flere timer før toget skulde avgaa til Grundset. Længer gik ikke jernbanen enda.

Det var allerede mørkt da vi kom til Grundset. Saa gik vi til hvilepladsen Svingen og der laa vi om natten. Det var paa et rum ovenpaa stuen vi skulde ligge og der var flere senge. Medens Sund og jeg var i færd med at klæ av os var der en som talte til mig fra en av sengene: Hedder ikke du Mathias? Hvad har du her at gjøre? Forbauset gik jeg hen til sengen og saa at den spørgende var mit søskendebarn Simen Borgaard. Vi havde ikke set hinanden paa mange aar.

Om morgenen fortsatte vi, alle 3 ifølge turen nordover. I Torgerstuen hvilte vi og fik os den tilladte halve pegel brændevin hvær. Om aftenen kom vi til Lopstuen og der laa vi om natten. Næste aften kom vi til Svendstuen. Sund og jeg var nu ved vor reises maal, vi skulde næmlig til Furuseth; men vi foretrak at bli i Svendstuen til om morgenen. Saa bød vi farvel med Simen, vi gik til Furuseth og han fortsatte sin reise til Trondhjem. Det gik mange aar hen inden jeg saa ham igjen.

I begyndelsen var det bare Sund og jeg som snedkrede paa Furuseth, men ut paa vaarsiden kom også Simen Pedersen dit. I denne tiden arbeidede vi 2 sofaer, et stort spisebord, 2 piedestaler, en skrivepult, bufe, kjøkkenbenk, vedkasser, mange senger og en dreierbænk m.m. I paaskehelgen var Sund hjemme i Gudbrandsdalen, men Simen Pedersen og jeg var igjen paa Furuseth.

Efter paaskehelgen flyttede vi til Rogner for at indrede den nye bygning som var opført aaret i forveien. Sund havde paataget sig dette arbeide paa akkord; men P. Ilsaas holdt selv alle materialer. P. Ilsaas var da i sin største velmagt. I begyndelsen var det fire av os, nemlig Sund, Simen Pedersen, Even Møller og jeg. Langt ut paa sommeren kom Even Kankrud fra Gausdal og han var med like til jul. Da reiste han hjem og var ikke mere i Østerdalen. Den 13. august kom Johannes Halvorsen, og jeg og han maatte til Furuseth forat indrede 2. etage i gammelbygningen. Jeg og Johannes holdt der til 14 dage før jul, saa flyttede vi til Rogner igjen. Simen Pedersen og Halvorsen reiste hjem til Faaberg; men Even Møller flyttede op til Imsroen, hvor han havde sin kjæreste. Sund og jeg forblev derimod i Rogner. Thi Sund havde nemlig sin hustru med sig og holdt egen husholdning. Vi havde da Gofastuen (Gudfarstuen) til opholdssted og denne stue havde vi ogsaa benyttet til værksted. Saa kom da julen med meget julebrændevin, megen lystighed, mange juledanse og megen moro. Dette var julen 1869.

Ja da var det lystigt paa Mykleby og alt gik i sin gamle gjenge. Knuds laa enda paa sin gamle plads ved veien nedenfor Akselstu; men fjøs og laave var allerede optømret der hvor Knuds nu ligger, og Anders Brun med flere holdt paa at tømre hovedbygningen. Alle husene i Trøen stod paa sin gamle plads og der bodde Gjermund Ophus med sin familie.

Paa Rognstad var der i de dage megen trafik og Ole og Ingeborg Synstad var da i beste velgaaende. Tæt ved Rogner paa veiens østside laa Kristestuen og Bryhildstuen. I førstnævnte stue bodde Storkristen med sin hustru Olea, og i sidstnævnte bodde Tollef med sin hustru Brynhild, Tollef Øvermoes bedsteforældre.

Paa Søstumoen hersket Haakon i al sin vælde, og hans datter Ambjørg var enda ung og ugift. Gjermund Akselstu levede enda og han og Hans Alme som ogsaa i den tid for det meste bodde paa Mykleby, saaes tit og ofte i følge paa sine ture til og fra Rognstad. I den tid kunde man faa kjøpt baade Øl, vin og brændevin paa Rognstad.

Straks nordenfor der hvor Knuds nu ligger, paa utsiden av veien, laa den gang 2 bosteder: Torestuen og Ingridstuen; men begge disse er for længe siden gjevnet med jorden. Paa disse steder bodde Ole Torestuen og Ole Kaldbaksveen – og Peder Ingeridstuen, - han som satte livet til da husene paa Syren brændte op 13. mai 1880. Straks nordenfor Rogner, paa østsiden av veien bodde Halvor Nordlænding. Lidt nærmere veien stod Johannestuen. Disse huse er fjernet for lenge siden.

Et lidet stykke ovenfor Rognerbroen laa Magnhildstuen. Det er den samme stue, hvor John Rønningen nu bor. Den kaldes fremdeles Magnhildstuen. 40 år er henrunden siden jeg den gang arbeidede i Rogner, og Mykleby er totalt forandret mod hva det dengang var. De gamle slegter er paa det nærmeste uddøde og helt nye forhold er indtraadte.

En stund efter nytaar kom Simen Pedersen og Johannes Halvorsen igjen og indredningen i bygningen fortsattes. Omtrent i april blev vi ferdige med indredningen. Denne bygning brandt totalt ned om vinteren 1884.

Hovedbygningen på Furuseth sto ferdig i 1875.

Straks vi var ferdige i Rogner flyttede Sund og jeg til Furuseth og Even Møller og Halvorsen til Knuds. Den nye hovedbygning skulde indredes og Møller og Halvorsen skulde begynde at arbeide døre og vinduer. Paa Furuseth var Sund og jeg hele sommeren og til midt i november, saa flyttede ogsaa vi til Knuds. Halvorsen og Børre smed var ogsaa paa Furuseth i nogle uger. Vi holdt paa i Knuds til nogle dage før jul, saa reiste vi hjem. Even Møller til Stai, Sund og jeg til Gudbrandsdalen. Halvorsen fulgte os saa langt som til Løiten, hvor hans kjæreste den gang bodde. Han skulde gifte sig i julen. Dette var 1870.

Nogle uger efter jul reiste Sund og jeg atter til Østerdalen. Vi gik over fjeldet og vi var ifølge med John Hjelmstad fra Gausdal. Det var i Rogner vi skulde arbeide, og Johannes Halvorsen kom ogsaa efter dit. Vi arbeidede en hel del møbler saasom Kjøkkenbænk, Bufe, 2 Piedestaler, et stort hjørneskab, senger og vedkasser. Vi holdt paa der til over paaskehelgen. Saa flyttede Halvorsen og jeg til Kroken. Vi arbeidede døre og vinduer til hovedbygningen. Denne var ikke optømret enda. Den gamle stod endnu, og det var i den gamle storstue vi stod og arbeidede døre og vinduer. Det var paa den gamle bygnings tomt den nye bygning blev opført. Da paa sommeren blev Iver Olsen med første gang og vi var sammen av og til i flere aar. Ved st.hanstider var jeg og han på Furuseth og satte op det lille badehus straks nedenfor sagen. Det staar endnu. Saa flyttede jeg atter op til Knuds for at gjøre istand storstuen, et sengeværelse og rummene i 2. etage i den nye bygning.

Noget ud paa høsten kom Iver Olsen efter og noget senere ogsaa Sund og Halvorsen. Omtrent 8 dage før jul var vi ferdige til hjemreisen og denne skulde nu foregaa over fjeldet. Det blev nemlig i det hele 5 stykker i følge og da syntes vi at det ikke var saa resikabelt at gaa tilfjelds. Disse 5 var: Sund, John Hjelmstad, Iver Olsen, en Solung som hedte Kjell og jeg. Vi leide skyss paa Rognstad, og denne skulde vi ha til Messeltsæteren. Vi kom imidlertid ikke av sted før det begyndte at bli mørkt om aftenen, thi Sund og John Hjelmstad og Iver ligesaa begyndte at drikke, saa da vi endelig kom av sted var disse gode og fulde. Vi kom derfor ikke til Messeltsæteren før langt paa kveld. Det gik ogsaa temmelig smaat, fordi Sund og John maatte sidde og kjøre for det meste. Disse to ble mere og mere fulde, thi reiseflasken havde ikke stor rolighed paa turen.

Endelig kom vi da frem til sæteren og der var vi da natten over. Vi kogte kaffe, stekte flesk og ha det efter omstændighederne noksaa bra. Om morgenen fortsatt vi vor vandring, men for Sund og John var det en bedrøvelig vandring; thi de var nu efter turingen svært syge og elendige begge to, og i reiseflasken var der ikke længer nogen trøst, thi denne var nu tom. De gjorde imidlertid sit bedste; Aanden var villig, men kjødet var skrøbeligt. Alligevel kom vi godt og vel frem over fjeldet. Julen turede vi som vanligt i 1871.

Fra nytaar 1872 var Sund og jeg hjemme paa Tretten til midt i April, saa drog vi til Østerdalen igjen. Ogsaa denne gang var vi ifølge med John Hjelmstad og en snedker fra Gausdal som hedte Elias Johansen.

Det var til Søstu-Messelt vi skulde denne gang. Johannes Halvorsen og Iver Olsen var kommet der nogle uger før. Det var paneling til den nye bygning – utvendig paneling som vi skulde gjøre istand. Jeg blev der dog ikke mer end 3 uger, saa kom der en gut fra Ringebo, som skulde være med, og saa maatte jeg være med denne gut til Furuseth for at gjøre døre og vinduer til det nye fjøs som skulde opføres der. Utpaa sommeren kom ogsaa Sund og Iver efter dit. Halvorsen begyndte i Kroken. Da var det mange folk som arbeidede paa Furuseth. Der var 5 tømmermænd, 2 murere med haandlangere, 5 snedkere og saa alle gaardens folk. Blant dem kan nævnes Nils Halvorsen, Gamle-Halvor, Andreas Halvorsen, Mikkel Johansen – Kolemikkel – Amund Aspehoug og Peder Nabben. Alle sammen havde kosten paa gaarden. Det var bare undtagelsesvis at nogen arbeidede paa egen kost i de dage. Den femte snedker, som arbeidede paa Furuseth sammen med os var min lesekamerat Peder Fondstad. Vi blev ikke ferdige paa Furuseth før til jul.

Saa reiste vi hjem; men ogsaa denne gang gik vi over fjeldet. Det var en søndagsaften i skumringen vi forlot Furuseth. Det var 6 stykker av os ifølge nemlig: Sund, Iver Olsen, P. Fondstad, Lars Sagmoen, Knut Aspehoug og jeg. Andreas Halvorsen som nu er død for længe siden var med og skydsede os et langt stykke paa veien – helt op til de øverste pladse i Imsroen. Saa vendte han om og vi fortsatte veien til Messeltsæteren, hvor vi laa natten over. Den næste dag fortsatte vi turen og kom i god behold til Gudbrandsdalen en stund efterat det var blevet mørkt lille juleaften. Julen 1872 stod altsaa for døren.

Omtrent midt i januar reiste jeg atter til Østerdalen, denne gang ifølge med John Hjelmstad og en gut som hedte Nils. Vi gik over fjeldet, og det var en meget besværlig tur – vi brugte 3 dage og 3 nætter før vi naadde frem til Storelvdalen. Jeg skulde nu være med Even Møller til Øvergaard, og der arbeidede jeg i 2 aar. Det var altsaa i 73 og 74 jeg var paa Koppang. I disse 2 aar blev jernbanen bygget op gjennem dalen.

I begyndelsen av februar 1875 blev jeg atter med Sund. Han havde paataget sig at indrede den nye hovedbygning som skulde opføres paa Furuseth, og jeg skulde da være med dit. Vi tog over fjeldet og det var mange av os ifølge. Jeg skal nævne dem alle: Sund, A. Solberg, Iver Olsen, Erik Klemetsen, Johannes Klemetsen og jeg. Vi gik hjemmefra ved høgsdagstiden og kom i god betids til sæteren Grunna hvor vi laa om natten og havde det rigtig koselig. Næste morgen fortsatte vi turen og kom om aftenen ned i Imsroen. Vi havde tænkt at overnatte i Brustuen, men det gik ikke an, gamle Peder Brustuen var nemlig død for nogle dage siden og nu skulde der være begravels om morgenen. Vi maatte derfor gaa til Rognstad, og der fik vi logi. Vi havde havt en munter fjeldvandring denne gang. Det var ogsaa sidste gang vi var i følge over fjeldet. Fire av av de her nævnte er i Amerika og en er død.

35 aar henrunden siden vi gjorde denne fjeldvandring, og siden jeg første gang kom til Storelvdalen er paa det nærmeste 44 aar hengleden. I denne tid er der sket mange forandringer i bygden, og Storelvdalen er nu ikke til at kjende igjen.

Den 1. januar 1911
M. Arnesen

* * *

Innlegget i bloggen er publisert med tillatelse fra Ingunn Framgården. Det er hun som har sendt meg kopiene av Mathias sine memoarer, og dessuten bidratt med informasjon og en del fotos.


3 kommentarer:

  1. Morsom, interessant og ikke minst viktig historie, som flere bør lese. Takk!

    SvarSlett
  2. Takk for en interessant artikkel, Odd. Bildet først i stykket skal være fra Sundhaugen, men jeg klarer ikke helt å se det for meg. Selve formen på haugen, husenes plassering og bakgrunnen får jeg ikke til å stemme. Hvilken retning er bildet tatt fra?

    SvarSlett
  3. Bildet er tatt rett fra sør, fra landet på sørsida på Holmjordet.

    SvarSlett