tirsdag 9. mai 2023

Tretten Sykepleieforening i hardt vær.

 Tretten Sykepleieforening i hardt vær.

 I avisa Laagen 1. juli 1930 kunne folk lese følgende:


Menighetssøsteren i Tretten.

    Hvem har bestemmelsesretten i menighetsrådet? – Søster Helga som nu har strevet og slitt her på Tretten i 8 år blev ansatt med 1.200 kroner i lønn og 3 måneder gjensidig opsigelse.

    Det er jo ganske almindelig at man efter 3, 6 og 9 år opnår alderstillegg, men her er det handlet i motsatt retning, idet hun uten videre er fratatt 100 kroner i årslønnen. Hvem har foretatt denne ulovlige og hensynsløse handling? Er det å opmuntre en opofrende og plikttro sykepleierske som må være på farten til alle tider – dag som natt – og må ta tiltakke med hvad der bydes henne av ofte lite mat og dårlig sengeleie. Hun ferdes jo som regel der hvor sykdom, sorg og død er tilhuse. Hun skal selvfølgelig først pleie og tilse den syke – efter å ha tilbakelagt en umulig slitsom vei kanskje i stygt vær. Men hun må ofte også utføre både husstell, barnestell og fjøsstell ved siden av.

    Jeg har møtt søster Helga når hun har strevet seg frem i snøen på de mest ufremkommelige steder, men selv sliten og utkjørt efter den lange og anstrengende mars må hun bringe hjelp og trøst når hun kommer frem, uten først å tenke på sig selv. Det er en lang og umulig vei for søster Helga f.eks til Rugåker, Kløv og Bakkestuen.

    La oss bli enige om å behandle våre sykepleiersker på best mulig måte. De er gode å ha i nødens stund og trenger høili lønn og påskjønnelse for sitt enerverende og opslitende arbeide. Alderstillegg er på sin plass, men ikke det motsatte.

    Når og hvor skal næste møte holdes i menighetspleien? Jeg skulde ha lyst til å være tilstede såfremt der er adgang.

                                                                    Tretten 29-6 1930.

                                                                    Henry Knutsen

 

Den 17. september 1930 fulgte Knutsen opp med enda skarpere lut.

 

Menighetssøsteren i Tretten.

    Siden jeg sist skrev min artikkel i Laagen under denne overskriften har jeg bragt i erfaring at menighetspleien ikke engang har møte hvert 2det skuddår. Flere av de som for ca. 8 a 10 år siden valgte styremedlemmer anser sig derfor løst fra hvervet, ja en er sogar vandret bort og noen ny er ikke valgt.

    Det er således mulig at næste møte ikke vil bli innkalt før alle styremedlemmer er vandret herfra. Jeg vil derfor få henvise den egenmektige formann, hr. O.E.Wasrud – og muligens søster Helga – til følgende avertissement i Aftenposten for i dag:

    Menighetssøsterposten i Rygge sykepleie er ledig fra 1. november d.å. og skal besettes med en fullt utdannet sykepleierske. Lønn kr.1200 pr år og kr. 150 i alderstillegg efter 3, 6 og 9 års tjeneste i stillingen. Likeså fritt hus, lys og brende. 3 mdr. gjensidig opsigelse.

    Ja det var noe annet det, hr. formann enn de ÷ 100 kroner efter 8 års strev. Synes ikke De at søster Helga er skammelig behandlet, så er vi mange som er av den mening.

                                                                    Tretten 17-9 1930.

                                                                    Henry Knutsen»

 

Det er nødvendig å bemerke at Henry Knutsen også er stasjonsmester i bygda, men han skriver som privatperson. 100 kroner er vel ikke så mye å snakke så høyt om, tenker du kanskje. Men husk da at det for Helga Flagstad utgjorde ei hel månedslønn.

    Knutsen hadde et nært forhold til Helga Flagstad. Hun bodde på denne tida i Bjørkheim under Lågåton sammen med sine gamle foreldre. Faren var tidligere kollega av Knutsen på Tretten stasjon. Mikkel Flagstad var da 67 år, født i Vang Hedmark. Han var pensjonist og forhenværende baneformann ved jernbanen. Der bodde han sammen med kona Karen Lovise Hansdatter Flagstad 68 år gammel, født på Sunnmøre. Denne tilknytningen til stasjonsmester Knudsen var opplagt en del av bakgrunnen for mesterens engasjement.

 

Pensjonert sykepleierske Gunhild Bredsdorff fra Oslo var venninne med Gunhild Hals på Tårstad. Hun bodde der og stelte for Gunhild Hals som ble mer og mer syk. Og kanskje stelte hun Eddie Pinnoy også. Dessuten pleide Helga Flagstad en viss omgang med Hjørdis Pinnoy.

    Jeg ser for meg en meget heftig reaksjon rundt det lange middagsbordet på Tårstad da de leste Knutsens innlegg. Der følte de seg allerede forulempet av Ole Eriksen Wasrud med hans nidvise om Eddie Pinnoy.

    Fru Gunhild Bredsdorff kastet seg på i disputten, men i avisa Gudbrandsdølen.

 

Til Tretten menighetsraad.

    Læste igaar stationsmester Knudsens notis angaaende behandlingen av stedets menighetssøster og vil det være mig en glæde at kunne fremlægge saken for Norsk Sykepleierske Forbunds Styre hvis energiske formand Bergljot Larsen uten tvil øieblikkelig vil ta sig av saken.

    Søster Helga Flagstad har i længere tid været medlem av forbundet, og har altså fullt krav paa støtte fra forbundets side. Da jeg i flere aar har været optat med sosialt arbeide i Oslo har jeg hat rik anledning til at iagtta menighetssøsterens opofrende arbeide og idealistiske syn paa sin gjerning og bør kunne vente en ganske annerledes behandling. Vi kjender alle søster Helgas utrættelige arbeide, hendes lyse, glade sind der utallige gange har lyst op i hjemmene rundt om paa Tretten, hvordan hun uden tanke paa skyds mangen mørk høst- og vinterkveld har faret bygden rundt for at være til hjælp rundt om i stuerne.

    Naar søster Helga tiltrods for den behandling hun har været utsat for blir i sin gjerning, er det vel paa grund av sine gamle forældre hvis støtte og hjelp hun er. Der ventes paa en redegjørelse fra Tretten menighetsraad, dette er en skandale for bygden, der pligtes at rettes paa øieblikkelig.

    p. t. Taarstad Gaard, Tretten 20 september 1930.

    Gunhild Bredsdorff.

 

Hun retter kritikken feilaktig mot Tretten Menighetsråd, og beklager det i Gudbrandsdølen ei uke senere: 

 26. september 1930 

Men kritikken blir stående. Det gjør kanskje ikke inntrykk på oss i dag å snakke om 100 kroner, men det var faktisk for Helga ei hel månedslønn. Helga Flagstad nøt veldig god omtale i bygda lenge etter at hun gikk av i 1935 etter 13 år i stillingen.

 

Tretten Sykepleieforening

    Opptaket til foreninga ble tatt allerede i 1897 da sparebanken ga det første bidraget til foreningen etter søknad fra fanejunker Ole Eriksen Wasrud. Til å påse at bidraget ble raskt forvaltet valgte banken Wasrud og Johannes Glømme. Til å representere Tretten Indremisjonsforening som også ga et bidrag ble Ole Amundsen Gillebo og Johannes Jonsgard valgt. Tretten Handelsforening oppnevnte Elias Stalsberg. De nevnte utgjorde det første styret i det som først ble kalt Tretten Diakonisseforening. Ole J. Fonstad ble kasserer; en stilling han utførte gratis helt til 1935, da han ble avløst av Amund Laukam. Foreningen fikk for en del år siden et stort legat på flere tusen kroner.
    Som første sykepleier ble Ida Olsen Bakkesveen ansatt. Hun hadde stillingen fra 1899 til 1907 da hun ble bestyrerinne på Tretten Gamlehjem i Brudal. De senere pleierskene var Marie Brubakken 1908-1915, Marie Strand 1916-1922, Helga Flagstad 1922-1935, Marit Tofte en periode i 1935, Mari Dystland 1935-1937 og Alvhild Pålsrud fra 1937-1946. I 1950-årene er Magnhild Bakke ansatt.
    Følgende var formenn; Ole E. Wasrud, Marie Lågåton, Rikhard Hagen, Sedvard Glomstad og fru dokter Fougner idet de feiret 40-årsjubileum i 1937. Da hadde hun vært formann hele 20 år. Virksomheten gikk under navnet Den frivillige fattigpleie der det ble arrangert symøter på den gamle meierisalen. I årenes løp produserte de der en mengde klær som foreningens søstre delte ut der det trengtes mest.
    I styret i 1937 sitter formann fru dokter Fougner, Jon Vedem, O. T. Moe, Marie Wasrud og Mina Rinheim. I 1940 var Marie Wasrud formann, og i 1943 Gunda Solheim. Årsmøtene uttrykte en dypfølt takk til Alvhild Pålsrud for hennes oppofrende arbeid til alles tilfredshet. Alvhild holdt ut helt til 1946 og ble takket av på en godt besøkt avskjedsfest etter 8 års tjeneste.
    I 1957 forbereder foreninga sitt 60-årsjubileum med Petra Hylen som formann. Valborg Fossberg, Ingeborg Glomstad og Erik Bjerkestuen tok gjenvalg til styret. Gjenstående var Petra Hylen og Mikkel Wasrud. Også kasseereren Amund Laukam ble også gjenvalgt. Menighetssøsteren Magnhild Bakke kunne rapportere om 219 pleiedager og 47 husbesøk gjennom året.




Tretten Sykepleieforening i hardt vær.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar