søndag 3. desember 2023

785-790 Åstfjeillet rundt.



785   Torjersletten  [ tårjeršlétt'n ]
785   Gilbusslæn  [ jilbusšlæ'n ]
         Gillebuslæen (SK)
   Flertallsnavn. Navnet Gilbusslæn er trolig i det samme området der også navnet Torjersletten opptrer, av andre kalt Tållefsletten. Egentlig -slettene Vi må være oppmerksomme på at vi her beveger oss over i den delen av fjellet som også øyværingene sogner til. Da viser det seg at navnsettinga kan være avvikende avhengig av hvor brukerne har tilhørighet.

786   Tristeinan  [ tristeénan ]
   Tre digre steiner i karshøgde ved råket over fra Grotjøynnsdalen til Tauterslåa. I senkningen før oppstigningen til selve Åstfjeillet. Hit lokka de kua fra Nere Grunna.
   Får oppgitt også annen plassering av Tristeinan. De oppgis å befinne seg på en avsats over Torvmyra over Prestgardssætra, ca 50 meter fra myrkanten. Er dette trolig bare ei misvisende anvisning, eller kan det faktisk være to sett tristeiner i området?

787   Åstfjeillet  [ åstfjeille' ]
   Fjellet heter Åstfjeillet, og den store steinen på toppen er Åstkjørkja. Men i dag forholder folk seg mer og mer til det å nå toppen og kjørkja. Derfor er fjellet ofte feilaktig kalt Åstkjørka, og navnet Åstfjeillet nesten ikke i bruk lenger.

788   Åstkjørkja  [ åstkjørkja ]
         Åstkyrkja og Åstkjørkja (SK)


Det er blitt en alminnelig misforståelse at fjellet heter Åstkjørkja, men det er feil. «Kjørkja» er arrangementet av steiner på toppen av Åstfjeillet.
   Amund Tande skriver fra sin barndom i 1820-årene: «I Fritiderne besaa vi os udenomkring, og var saaledes ofte paa Skytilhougen og Aastfjeldet, som ere de høieste Fjeldtinder der i Nærheden. Paa sidstnævnte Fjeld er en svær stor Sten, som ligner et Hus, som fra alle Kanter kan sees i vide Omkredse, og som kaldes «Aastkirken». Paa denne murede vi en Dag et høit Taarn, hvorved den vandt i imponerende Ydre» (Amund Tande i sin Levnedsbeskrivelse side 9).
   Seinere ble flere steiner og et kors satt på av en som skulle utvandre til Amerika. Dette var på siste turen hans før han dro.

789   Vardtjøynnet  [ vałtjøynne' ]
         Doktertjønnet (SK)
   Det gamle navnet er Vardtjøynnet, men det er i seinere tid også kalt Doktertjøynnet etter at doktor Fougner rydda og demte det opp ca 1930.

790   Åstlia  [ åstlia ]
         Åstlia (SK)

Ikke la deg lure av at det mye nærmere fotografen ligger et lite tjern,
men bak ligger Neråstvatnet.


   Innsida av Åstfjeillet og lia ned mot Neråstvatnet. Må ikke forveksles med Åstlia nord for Øveråstvatnet.


1 kommentar:

  1. Ang. 789 Vardtjøynnet: Kartsnitt over "Øier Pgd" 31.B 4,8, KAPT. RAMM, 1829.
    Er det nevnt som "LIEND Kj."

    Mvh. Håkon K. Tande

    SvarSlett