onsdag 4. januar 2023

Husmannskontrakt på Vesl-Vangen 1865.

 Husmannskontrakt på Vesl-Vangen 1865


 

Fjøset med fjøstrev står igjen som et taust monument over disse to husmannsbrukene i Vangen.

Huusmandscontract for Jacob Christensen paa Pladsen Lillevangen under Gaarden Nordre Johnsgaard i Øiers Prestegjæld. Ifølge Bestemmelserne i paragraf 1 i Lov af 24. Septh. 1851 har Undertegnede Eier af Gaarden Johnsgaard oprettet Contract med Jacob Christensen angaaende Brug og Beboelse af Pladsen Lillevangen paa følgende Vilkaar:

1 - Den aarlige Afgift af Pladsen skal være betalt inden hvert Aars 1.Januar med 4 Spd – fire Speciedaler.

2 - Pladsen skal dyrkes vel og ikke forringes hverken paa Huuse eller Jordvei. Afgrøden maa ikke sælges eller bortføres derfra, og den samlede Gjødsel altid forblive paa Pladsen.

3 - Huusfolkene maa ikke give eller tillade nogen Ophold i Huset uden Eierens tilladelse Villie.

4 - Til Brænde maa alene tages Qvist og Stubber saavelsom det som bliver liggende paa Marken efter løvhugst og Riisbruud. Af færske Træer maa intet tages uden efter Udvisning og det alene til Huusenes Reparation og Gjerdernes Vedligeholdelse. Bar til Kreaturføde tillades det at tage, dog saaledes at intet Træ ned- eller afhugges, men afqvistes af Træerne, og det saaledes at Træerne ikke beskadiges, og maa intet Træ qvistes høiere end 3 Alen fra Roden. Løvhugst forbydes aldeles. Til Riisbruud og Løvtag vil blive udstukket et Stykke, eller om dette ikke skulde findes hensigtsmæssigt, da tillades ham efter Udvisniing at hugge 2 Læs Riis og 200 Kjærve Løv paa Gardens øvre Skovteig, af dette maa intet bortføres af Skoven førend det er foreviist Husbonden.

5 - Huusbonden og Hjæmmeværende Børn skal være forpligtet med den i paragraf 16 citerede Lovbestemmelse omhandlende Indskrænkning  i egen Person strax efter tilsigelse at forrette hvorsomhelst  og hvad Slags Arbeide han eller de bliver anviste med 8 – otte – Skilling dagen fra 14.April til 14.Octbr. undtagen i Slaataannen 12 s er tolv Skilling dagen, saavelsom for hvert Maal at skjære som hver Mæling at slaae 16 s er 16 Skilling.

6 - I Tilfælde af at Pladsens Huuse, Gjerder eller Jordvei i nogen Maade bliver forringet skal Huusmanden erstatte den skete Skade efter uvillige Mænds Skjøn, samt alle deraf flytende Omkostninger skadeløse.

7 - Skulde Eieren finde forgodt enten at bruge Pladsen selv eller at ville overlade den til en anden, da skal Jacob Christensen, hans Kone og Børn være forpligtede til under Udkastelse og uten videre Lovmaal og Dom at fraflytte og ryddiggjøre den til Lovens næste Faredag, efter at han 29.September er bleven udsagt, uden nogensomhelst Erstatning for mulig gjorte Forbedringer. Skulde Opsidderen ville fraflytte Pladsen skal han frasige sig Pladsens Brug inden 29.September. I Begge tilfælde kan Eieren tage Pladsens Huse og Jordvei til fritt Brug og Benyttelse næst følgende 14.April.

8 - Ved Bestemmelsen af Vederlaget for denne Pladsens Besiddelse er taget Hensyn til (om end skjønt det er en gammel Plads) at den trænger Forbedringer.

9 - For nye Huse som med Huusmandens Samtykke opføres og som erholdes Bygningsfang i Huusbondens Skov er ikke Huusbonden forpligtet til i Tilfælde af at Contracten ophører at give Huusmanden eller dennes Bo eller Arvinger nogen Godtgjørelse. Har Huusmanden udefor det her anførte opført noget Huus – Forholdes efter paragraf 13 litr. B, i anførte Lov af 24.Septbr. 1851.

10 - Fæstet paa Pladsen forbrydes i alle de i paragraf 10 i nævnte Lov omhandlede Tilfælde.

Disse Vilkaar Vedtager jeg Jacob Christensen i alle Dele til Opfyldelse og Efterlevelse. Af dette Document beholder enhver af os et Exemplar, da 2 eenstydende er udstedet.

 

Johnsgaard 28.Septbr. 1865.

 

M. Johnsgaard

Jacob Christensen m.f.p.

 

Til vitterlighed om Underskrifterne, samt at Contractens Indhold er Partene bekjendt.

 

Matheas Johnsen

Christen Gulbrandsen m.f.p.

 ****** 

PS! Jacob Christensen er i 1865 oppført i folketellinga som 27 år, og husmann med jord i Veslvangen. Kjerringa Kari Eriksdatter er 29 år og de har tre barn; Kristine 7 år, Karen 5 år og Matias 3 år gamle.

Legg ellers merke til at begge husmennene signerer m.f.p. (med ført penn). Det var ingen reell skoleplikt enda, og de anså det nok som viktigere å lære praktisk arbeid enn lesing, skriving og bibelhistorie som omgangsskolen anså som viktigst.

Husmannskontrakt på Vesl-Vangen 1865.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar