onsdag 17. januar 2024

Dyreholdet.

Dyreholdet


HESTER

I 1668 var det to hester på garden i registreringa, i 1723 også to og et føll og i 1865 tre hester.

I 1930-årene sto Gammelblakken i første spiltauet, og en ny hest i midterste som var "lei". Så kjøpte Johannes ca. 1934 Blakken på Stavsmartn om høsten. Kviten ble kjøpt på Lillehammermartn i januar samme vinteren. Gammelblakken var over 20 år den tida og veldig utslitt. Han fikk dessuten astma på sine gamle dager. En fjording var tidligere også innkjøpt men den ble ikke brukt fordi han var urolig og ustyrlig. Magnar mente at de nok skulle få skikk på ham om han ble satt i tungt arbeid, men det ville ikke Johannes.

Far kjøpte et føll i 1937 for 500 kr., men solgte den igjen året etter. I 1941 kjøpte han åringshesten Blesen av Jens Jonsgard for 550 kroner. Den ble satt i arbeid to år gammel, men den ble ganske snart rekvirert av tyskerne. Blesen ble kastrert først i 1945, og ble en sliter. Far tok den til sæters etter høylass en gang og lasta som alltid mye større lass enn det som var vanlig. Denne gangen var det tøvær og dårlig føre så hesten måtte dra hele vegen ned. Da de kom til Vedum var det barflekker på vegen og Blesen ga opp. Far henta Blakken som dro lasset hjem uten problemer, men han var da også uthvilt. Blesen ble solgt i 1946 for 2.000 kroner.

Mine informanter gir et forvirrende bilde av hesteholdet, men far var klar på at Blakken var god, mens Kviten var muskelsvak og lite utholdende. Dette går forøvrig tydelig fram av bildene.

Mor hadde høner i det ytre spiltauet i 1949. Da var bare Blakken (f. 1926) og Kviten (f. 1931) igjen av hestene. Blakken sparka til mor en gang hun gikk forbi for å stelle hønene. Johannes Nordjordet lånte Kviten i 1950 og trengte den et par dager. Da hadde mor uttrykt bekymring for at det ville bli kaldt for hønene. Derfor kom Johannes tilbake med hesten om kvelden. Den natta ble Kviten svært syk av lungebetennelse, og ble slaktet. Johannes velsignet deretter "høna hennes Else" på bygda, så han slapp å få skylda. Det kunne fort gått til at han ville fått skylda for å knerte både hesten og høna hennes Else.

Blakken ble slakta 12. desember 1952, 28 år gammel. Da hadde far kjøpt seg traktor for første gang.

STORFÉ

Storfétallet i registrene sier i 1668 21 storfé, i 1723 15, og i 1865 18. Ei ku kunne gi 8-9 liter melk daglig på den tiden. Av andre dyr i besetningen var det i 1723 12 sauer og 9 geiter, og i 1865 11 sauer, ei geit og en gris.


Avisa Framgang 1.8.1891.
Umulig å si om det var her eller på Uppistusætra i Svartangsli'n.

Fra statusoppgaver framkommer det at antallet melkekyr stort sett lå mellom 9 og 15, og en gradvis økning derfra fram mot ferdigstilling av nyfjøset der det ble 24 båser for voksne kyr.

Magnar Sustad mente å huske at de hadde 12 kyr. Han arbeidet der mellom 1933 og 1939. Det aller viktigste var, ifølge ham at morgenstellet varte fra kl 06 til kl 11:30 og eftasstellet fra kl 13:30 til kl 19. Det måtte ikke avvikes for da ble kyrne her på garden veldig urolige. Mor husket godt hvor kyrne hadde sine faste båser. Kyrne fant alltid tilbake til sin egen bås. Alt gikk på rutine med Lisabet.

De knyttet "vanuller" av høyet for at det ikke skulle bli så mye fôrsøl i båsene. Det var ikke fôrbrett eller krybber i gammelfjøset. De var bundet opp mot veggen og fikk fôr og vann i båsen. Det var ei bøtte vann med litt byggmjøl i på hver ku. Mindre på ungdyra. Fôret var høy fra stalltrevet og lo fra tryskerlåven, hentet i høykorg på ryggen.

Hønene sto i et bur i vinduskarmen mot vest. Det ga ikke akkurat bedre lys i fjøset. Det ble ikke installert elektrisitet før far kom til gards i 1937. andre hadde da hatt lys i nesten 20 år.

To kyr kalva før jul; de andre utover vinteren, og ei hemku om våren. Magnar kunne fortelle om ei overgangskvige som ikke kalva før ei uke etter sæterreis. Da de tok henne til sæters noe seinere var de andre så slemme mot henne at ho måtte tas hjem igjen. Da fikk de to "hemkyr" og rikelig med mjølk. Kalvene som gikk i Hågåa sammen med de to levde godt den sommeren. Magnar hadde 1,25 kr. dagen i lønn første tiden. Han fikk oppgjør hvert halvår, men fikk alltid 5 eller 10 kroner når han bad om det.

Kyrne fikk småpoteter. Etter jul gikk Johannes til innkjøp av et par kraftfôrsekker om gangen. De fikk byggmjølsdrikke; de voksne ei bøtte og ungdyrene mindre. De bar tre bøtter vann fra brønnen nordafor fjøset, gjennom fjøset til Bryggerhuset. Varmet opp vannet og blandet i byggmjøl. På fjøstrevet var det fôrluke ned i fjøset, men de brukte ikke det trevet da det var så råttent. Høyet måtte bæres i høykorg fra stalltrevet, og kjøres dit fra ulike låver med hest. Der var det plass til to høylass.

Far solgte Brungås til slakt til Ledum i 1939. Da kua kom ned dit skapte ho seg helt villstyrlig, stanget Magnus Ledum og tok i veg oppover igjen. Skolebarna i Engelund kunne fortelle etterpå at ho hadde passert skolegarden i full fart. Ho kom hjem og ble satt på bås igjen, men ville ikke roe seg. Ho var som besatt og måtte skytes på båsen. De skjøt med Krag Jørgensen, ei av riflene de hadde på garden.

Typisk for besetningen på Nistun var brannete kyr. I nabolaget gikk de for å være trollkyr. De var veldig sky og vare mot fremmede, noe som nok skyldtes at Lisabet og Kristian alltid var de som stelte og melket dem. Han om vinteren hjemme og ho på sætra om sommeren. Om fremmede kom inn i fjøset blåste de i nesen og skrapte med beina; tydelig aggressivt. Men for dem selv var de alltid veldig greie. Det gikk alltid så rolig for seg, kan mor fortelle. Ingen fridager og avløser-ordning den tida. Og det måtte alltid gå etter klokka. Ellers ble dyra veldig urolige.

Kalvingstidene var spredt gjennom året slik at de alltid hadde tilgang til melk. To kyr kalva før jul og de andre utover vinteren, mens hemkua kalva om våren. De ble fôra med småpoteter. Etter jul kjøpte Johannes et par kraftfôrsekker om gangen. De fikk vann iblandet litt byggmjøl. De voksne ei bøtte hver og ungdyrene halve bøtta om gangen. Vannet hentet de i bøtter fra brønnen nordafor fjøset. Brønnen frøs til om vinteren, så da måtte de kjøre vann fra Veemsåa. Vintervegen gikk på oppsida av tunet på Enge og over Teigen. Fra fjøstrevet var det fôrluke ned i fjøset, men de brukte ikke dette trevet lenger i 1930-åra fordi det var så råttent. De bar høyet fra stalltrevet i høykorg. Der var det plass til å lagre bare to høylass, så det var stadig høykjøring fra diverse utlåver.

Oversikt over besetningen i 1937, alle etterkommere fra de fem stammødrene Morsbån, Rosenskjøn, Brunetta, Viktoria og Skjønlin.

    Morsbån født før 1922
        Krone 1924-38
           Brunetta 1929-46 hemku
               Morlik 1937-
           Julgås 1931-
               Skjønlin 1934-
           Rosa 1935-
           Hjertros 1936-
        Pena 1928-42
           Prektig 1937-
               Dokka 1938-49
    Rosenskjøn født før 1923
        Venebån 1925-40
    Brunetta født før 1923
        Brandgås 1925-40
    Viktoria født før 1925
        Bligod 1927-42
        Viktoria 1931-42
           Vera 1938-
    Skjønlin født før 1925
        Brungås 1928-39 Ho ble solgt til Ledum (se over)
           Bronse 1938-
           Morsbån 1939-
        Rødlin 1931-
           Gullbån 1938-41
           Staslin 1939-56
               ….
                   Raudyr 1955-1970
                       Prektig 1965-1980
                           o.s.v.

                          

 Lisabet og Staslin fra 1920.tallet.
Ei eldre Staslin enn den som er nevnt født i 1939.

  
Raudyr på sitt siste og Tor Arne med Prektig på Stav.

Staslin «den gamle» skal ha vært stammor med etterkommere helt til besetningen ble flytta til samdrifta på Nord-Børkje i 1990. Det er hun som er på bildet fra sætra og er bjelleku. Bjella er tung og hadde en helt særegen død klang som når du slår på ei blikkbøtte.

Nabolaget i øverbygda hadde felles féavlslag, og det var et tilsvarende i nerbygda. De hadde avlsokse stående i et av de større fjøsene. Blimann er nevnt i 1946 da det kostet 25 kr. å ha ham i fellesgjetinga.

Den neste oksen i laget var Storguten. Fars andel av forsikringspremien på Storguten var 43,75 kr. Han ble solgt 21.10.1951 for 2.500 kr. til et féavlslag i Vågå. Oksen gikk i Leirungdalen, men hadde blitt aggressiv og ble gående vill i fjellet mellom Gjendeoset og Valdresflya om sommeren. Odmunn Johnsgard og Morten Bjerke ble sendt i Odmunns lastebil, en Chevrolet for å bidra i leitinga. De så ikke noe til oksen og gjorde vendereis. Senere på høsten ble den fanget inn av andre. Den hadde under jaging lagt på svøm over et fjellvatn. På andre siden hadde den blitt holdt av en hund som tok kontroll over oksen til de fikk satt bånd på den. Oksen var da helt utslitt.

Den neste aksjeoksen Såpass ble i 1952 sendt til fellesbeitet i Billingsdalen i Skjåk. Fars andel av kostnaden ble 50 kr. + 10 kr. i bompenger + transport 30 kr. og at far betalte Øystein Klævahaugen 6 kr. for å bli med på letinga. Såpass ble solgt høsten 1952 for 2.500 kr.

Fra 1951 ble kyrne mer og mer inseminert kunstig, noe dyrlegen sto for inntil spesialiserte inseminører kom i arbeid. Samtidig var de i gang med å inseminere med rasen Norsk Rødt Fé, noe far i 1951 betalte med 205 kr.

Fra statusoppgaver framkommer det at antallet storfé lå mellom 9 og 15, og en gradvis økning derfra fram mot ferdigstilling av nyfjøset der det ble 24 båser for voksne kyr.

GEITER

Johannes hatet geiter, og var ofte fortørnet over geiteflokken på Enge som satte gjerder på sterke prøver både hjemme og i sætern. Men Johannes og Einar Enge kom ellers meget godt overens. Det samme kan vel jeg si om Skogligeita i min tid mye seinere, men det krevde at man var påpasselig med gjerding. I 1939 kjøpte far to mjølkegeiter. Johannes og Lisabet hadde aldri geit, så de stusset nok litt over alle forandringene som kom nå. Geitene sto bundet i en nyinnkjøpt grismat-koker som sto i den trange midtgangen. Ei geit fikk killing, men killingen skreik så stygt hver gang han skulle die. Etter hvert kom de under med at det var jordfeil i kokeren, så killingen fikk strøm stakkar.

Far hadde også senere tre geiter som ble solgt i 1949.

SAUER

I føråskontrakta i 1897 inngår tre sauer som skal beite sammen med gardens sauer. De gamle hadde sauer, men aldri mange og ikke alltid. På 1930-tallet var de plassert i det ytterste av de tre spiltauene i stallen.

Far kjøpte to lam i 1941. I 1946 betalte de 36 kr. for å delta med 9 sauer i fellesgjetinga, og året etter 7 sauer. I 1955 kjøpte de to kopplam som ble slakta om høsten. Det er disse som er avbildet sammen med meg. Året etter solgte de enda en sau til slakt.

GRIS

Griseholdet var veldig beskjedent også fra gammelt av på garden, men vi ser at Klemet Frantsen og Rakel Eriksdatter forbeholder seg retten til å holde koppgris i føråskontrakta i 1855.

Og vi ser at Marit Jonsdatter krever flesk når hun flytter på føråa. Men hennes barn Lisabet og Johannes likte ikke flesk så de hadde aldri gris; og heller ikke sauer og geiter. Først da mor kom til gards hadde de gris igjen her på garden. Far kjøpte i 1940 sju fôringsgriser for 165 kr. og året etter fire til. Fra 1951 ble det mer og mer satset på gris. Først også med purker og fôringsgris. Jeg husker godt hun de kalte «Larsenpurka» for hun var umåtelig stor, sett med en liten pjokks øyne.

Nyfjøset var fortsatt ikke ferdig, men grisehuset ble tatt i bruk allerede i 1955. De kjøpte da 147 smågris.

I 1964 ville far satse mer på slaktegris. Ved siden av de som allerede var i grisehuset i underetasjen, ble nå halve kufjøset også innredet for slaktegris. Lønnsomheten var nok større i denne produksjonen da. Selv om et uhell førte til at 14 griser frøs i hjel. Grisene var forsikret. Året etter leverte han 563 slaktegris.

HØNS

Mor var enehersker over hønseholdet. Først i det ytre spiltauet i stallen, og siden i Bryggerhuset. Hun solgte også en god del egg.

PELSDYR

Revgarden ble satt opp i 1940. I 1944 ble et reveskinn betalt med 495 kroner. I 1946 er oppført 14 bur med kasser og noen hvalpeskur. Fra status 1. januar 1946 er det oppført 25 rever, både sølvrev og blårev. Av revefôr i 1944 er nevnt dødfødte lam, en sau, kalveføtter, tarmer, slakteavfall, hvalkjøtt, småsei, hestelår, hestehals, en hund, ei geit, og elginnmat. Lagringa foregår i fryseriet i kjelleren på samvirkelaget.

Reveholdet oppført i status i 1949 var 10 sølvrev og 3 hanner, og 2 blårev og 1 hanne. Bare tomme bur sto tilbake da jeg kom inn i historien.

Revmatkverna ble solgt i 1956, revgarden ble avskrevet i regnskapet i 1958 og revet i 1962.

 

Dyreholdet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar