søndag 24. desember 2023

275-283 Mellom Veslsætervegen og Ve'emsåa.



275   Revgardsgrinda  [ rævgašgrinna ] eller
275   Nere Bråtågrinda  [ nére bråtågrinna ]
   Før Veslsætervegen ble omlagt her i begynnelsen av 1980-årene var det grind her som måtte holdes lukket i beitesesongen. Grinda hadde navn etter revgarden på Ve'em som lå like på sørsida av grinda. Fra gammelt het denne Nere Bråtågrinda fordi den leder opp til Ve'emsbråtån..
   I Kallsboka for Øyer vises det til at det her «synes at findes spor af en grundmur til en større bygning». Tor Ile kobler dette til det som er sagt fra gammelt at det skal ha stått et kapell på Ve'em, rett opp for garden «der revgarden no er».

276   Øvre Bråtågrinda  [ øvre bråtågrinna ]
   Denne grinda i Ve'emsgjerdet lå nærmere dagens avkjørsel til Ljøsbakken. Det var her kjerrevegen til sæters fra 1880-årene kom opp fra Ve'em og fortsatte herfra i rett linje gjennom Ve'emsbråtån til Ve'emsstugua.

277   Vassvegen  [ vassveégen ]
Gammel veg fra Ljøsbakken og Bakkestugua til Ve'emsåa ved Ve'emsstugua som ble brukt til vasskjøring. Strekningen i Veslsætervegen fra avkjørselen til Ljøsbakken og opp til Véémsstugua går omtrent i samme trasé. Fra Bakkestugua fortsetter den nordover til Raulla under navnet Trovegen, med samme formål (se Trovegen).

278   Ve'emsbråtån  [ vé’émsbråtån ]
   Skogstrekningen nedenfor Ve'emsbreinna.

279   Svarthaugbakken  [ svarthaugbakken ]
   Bakken har navn etter Svarthaugen. Etter den gamle sætervegen (kløvvegen og senere kjerrevegen fra 1880-årene) var Svarthaugbakken kanskje den verste stigningen. Den gikk opp langs Korsbekken og er fremdeles intakt. Med arbeidene på 1930-tallet ble vegen omlagt rundt Svarthaugen.

280   Svarthaugen  [ svarthaugen ]
   Et førende navn i området. Ei vid og lite markert høgde på framsida av Korsbekken nedunder Korsbergan. Ve'em hadde i sin tid utslått her.

281   Svarthaugmorka  [ svarthaugmårka ]
         Svarthaugmorka (SK)
   Morka har navn etter Svarthaugen. Begrepet mork (dialektuttale: mårk) er det gamle ordet mark i betydningen et utmarksområde av en viss størrelse. I dette tilfelle skogstrekningen der Breinna og Skogli har skogteiger oppover fra Svarthaugen mot Raumyra.

282   Svarthaugmyra  [ svarthaugmyra ]
   Myra har navn etter Svarthaugen, og er myrdraget mellom Svarthaugen og Korsbergan.

283   Eingjebrånån  [ eingjébrånån ]
         Brånån (SK)
   Nære brukere til dette navnet omtaler det bare som Brånån. Et riktigere navn er Eingjebrånån for å skille den fra Glømmebrånån lenger sør. Eingjebrånån ligger i Eingjeteigen og er terrenget øst for Veslsætervegen ved Korsbekkbakken. Navnet kan være gitt av at det en gang har vært et avsvidd rydningsland fra svibrukets tid. Andre navn som kan knyttes til brann eller brenning er -bråtån og -breinna. Vi har mange av dem i området. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar