tirsdag 12. desember 2023

534-549 Rundt Saumyra og Svarthaugmyra.



534   Blårysjåsen  [ błåryšås'n ]
         Blårysjåsen (SK)
   Også uttalt Blårisåsen. Blårysj er ei simpel grasplante som ble høstet, men som ikke har stort bedre fôrverdi enn finntott. Vi har også en Blårysjåsen i Veslsætermorka.

535   Våsjøbakken  [ våšøbakken ]
   Etter Vintervegen fra Svarthaugmyra ned mot Våsjøen. Gammel-Johannes Glømmé forteller at det her var en stor lunningsplass for måså, ris, storr og finntott.

536   Svarthaugmyra  [ svarthaugmyra ]
         Svarthaugmyra (SK)
   Torvmyr med torvhus som fortsatt står. Huset var både for losji og torvlagring, og torv og torvbåre befant seg der så sent som i 1992.

537   Steinåsen  [ steénås'n ]
         Steinåsen (SK)
   Høgdedraget mellom Saumyra og Svarthaugmyra. Et tinnete landskap.

538   Steinåsråket  [ steénåsråke' ]
   Går fra Breinnlia over Saumyra og innover gjennom Steinåsen til Våsjøoset. Like ved råket over Steinåsen har en informant for mer enn 40 år siden sett en namnstein. Forsøk sommeren 1993 på å finne den mislyktes. Råkene er ikke slik de var. Søket bør fortsette.

539   Storsteinshøgda  [ storsteénshøgda ]
   Svært tinnete terreng dekket av store steinblokker. Derav navnet.

540   Hestskobakken  [ hestskobakken ]
         Hestskobakken og Saumyrbakken (SK)
   Kneika mellom Saumyra og Svarthaugmyra etter den vintervegen som leder videre over Svarthaugen til kryssinga av Våsjøisen. Her slo de vinterstid isklabban ut av hestehøvene etter å ha passert blautmyra. Derfor navnet. Navnet Saumyrbakken har også vært i bruk på Hestskobakken etter Vintervegen.
   Navnet er også kommet i bruk på første stigningen opp til Svarthaugbakken etter Østfjeillvegen. Navnet kan ha flyttet seg hit til bilvegen fra utpå vintervegen, men dette kan også være traséen for avstikkeren langs vintervegen til Våsdalen, slik at navnet var brukt begge steder.

541   Vintervegen  [ vinterveégen ]
Vintervegen passerte dette området lenger sør enn sommervegen mellom Breinnlia og Våsdalen og gikk for det meste i myrdragene.

542   Saumyra  [ saumyra ]
         Saumyra (SK)
   Det vidstrakte myrdraget mellom Østfjeillvegen og Moksa innover fra Breinnlia.

543   Saumyrbekken  [ saumyrbækken ]
         Saumyrbekken (SK)
   Får tilsiget fra Saumyra og har avløp til Moksa.

544   Vegaskjølsteinen  [ veégašøłsteén' ]
   De eldgamle kløvvegene til Våsdalen fra Glømmé og Tande møttes her. Men navnsettinga må bokstavelig talt ha foregått på hjemveg, for navnedelen Vegaskjøl- betyr vegskille. Vegene delte seg ved en stor stein som ble fjernet under vegarbeid. I 1980-årene fikk Ole Glomstad satt på plass en ny stein og dermed vil navnet ha bedre levevilkår framover.
   Kløvvegene som møttes her er trolig de eldste fjellvegene i området, kanskje fra før sætringa tok til. Hensikten med gode kløvveger til Våsdalen var blant annet den omfattende og tidlige jernproduksjonen fra myrmalmen i området; en produksjon som avtok og stoppet i løpet av 1600-tallet.

545   Geitberget  [ jeétbærge' ]
         Geitberget (SK)
   Dette er et lite berg like inntil Østfjeillvegen frammafor Vegaskjølsteinen. Berget er steilt på den sida som vender mot vegen og i konkurransen om beitet var det nok geita som lettest fikk tilgang i dette berget. Navnet kan ha sammenheng med dette.

546   Svarttjøynnet  [ svarttjøynne' ]
         Svarttjønnet (SK)
   Et lite tjøynn mellom Breinnlia og Svarthaugen på utsida av Østfjeillvegen. Tjøynnet var bygslet i 1755 av Klæva.

547   Flatsætertjøynnet  [ fłatsætertjøynne' ]
         Flatsætertjønnet (SK)
   Dette er et lite tjøynn mellom Flatsæterberget og Geitberget. Også tjøynnet har navn etter sætra.

548   Flatsæterråket  [ fłatsæterråke' ]
   Dette råket krysser råket innover Langleitet mot Vegaskjølstein. Råket kommer opp fra Flatsæter og Breinnlia. Råket har navn etter sætra Flatsæter.

549   Flatsæterberget  [ fłatsæterbærge' ]
         Flatsæterberget (SK)
   Dette er berget rett nord for Flatsæter i retning det oppdemte Ståkåmyrtjøynnet. Råket innover Langleitet passerer mellom berget og tjøynnet. Berget har navn etter sætra.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar