tirsdag 31. mars 2020

Tretten Ysteri 1902-1952.

TRETTEN DAMPYSTERI 
(skrevet av Asbjørn Ringen, Lillehammer Meieri 100 år, 1978)

     Ved etableringen av meieri i bygda spilte Tretten Landboforening etterhvert ei avgjørende rolle. Gjennom flere tiår var det igangsatt fellestiltak bortgjennom bygda og i setergrender. Gardsmeierier som var i drift om vinteren og setermeierier om sommeren og høsten. Vi kjenner til Glømmesæteren Sommermeieri i 1890-årene med ca. 10 leverandører, Gardsmeieri på Glømmen vinterstid. Et uidentifisert sommermeieri på fjellet fra 1892 med leverandører. (Det er nok Glømmensæteren Sommermeieri), Et smørmeieri på Elstad. Et uidentifisert meieri i øvre Musdal nevnt i GLT i 1893. (Det er nok Elstadmeieriet). Det fantes nok flere, men det viser at fellestiltak var i tidens ånd.
     Da Tretten Dampysteri ble organisert i 1902 ble tomtevalget gjenstand for diskusjon. Tretten sentrum var opplagt, men valget stod mellom stasjonsområdet og Stav. Stav ble tyngst på vektskåla på grunn av tilgangen til vatn.
     Det ble etter en del debatt besluttet at det skulle være smørmeieri. Andre foretrakk ysteridrift.
     De som organiserte aksjetegninga var Johannes Glømmen, Ole Holmen, Olaus Klæva og Nils Sprækkenhus. Aksjetegninga gikk relativt raskt og smertefullt, men det er forklart med at det allerede i mange år var gjort gode erfaringer fra nabobygdene. Tretten kom slik sett nesten sist i gang med sognemeieri.
     I byggenemnda for meieriet satt Ole Holmen, Ole J. Fonstad og Johannes Lagethon. I det første styret satt Johannes M. Johnsgård (formann), Olaus Klæva, Johannes Glømmen, Ole E. Wasrud og Bernt O. Berg.
     Vi gjenkjenner mange av de sentrale personene også fra Landboforeningas første år. Foreninga stod som arrangør da det ble innbudt til møte på Solheimssalen den 23.februar 1902. Alle som haddetegnet eller ville tegne aksjer i Tretten Dampmeieri var innbudt. Dermed skjøt aksjekapitalen opp i 12.500 kroner. Målet var 15.000. Det første driftsåret ble det levert 217488 kg melk for gjennomsnittlig 6,6 øre kiloet.
     Allerede i 1905 startet lanndhandler Erik Solheim sitt private ysteri på stasjonsområdet. Konkurransen om melkeleveransene startet. Ventetiden på melkelevering og returmelk ble ett av vilkårene for at kafélivet kunne blomstre i de dager. Ventetiden på Solheimsysteriet var kortere, men det var nok også andre årsaker til at leveransene ved Dampmeieriet gikk ned år for år. Medlemmer meldte seg ut.
     Derfor ble det omlagt til ysteridrift i 1908. Det ble redningen. Gudbrandsdalsosten ble satt i industriell produksjon, et meierihistorisk øyeblikk.



Her er jubileumsberetningen:




































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar