onsdag 8. september 2021

Instrux for Omgangs-Skoleholderne fra 1739

Instrux for Omgangs-Skoleholderne fra 1739

1 - Skoleholdere maae med Flid og troskab iagttage sine Pligter, efter den Kongeli endnu gjældende Instruction af 23de Januari 1739, - og øve samme med Taaalmodighed, velvidende, at om han end har en liden Løn af Verden, saa har han dog en større Naadeløn hos Gud i vente.

2 - Han maae see til at holde Ungdommen af de nærmeste Huse og Gaarde samlede der hvor Skoleholdet er, og anmelde til Sognepræsten eller Distrikts-Medhjelperen de Forældre og Husbonder, som enten nægte Skolehold, eller forholde deres Børn og Tijenende at søge Skolen.

3 - Hver Dag skal han begynde og ende med en kort Morgen- og Aften-Bøn, og et Vers eller kort Psalme, hvorefter læse et kort Stykke af den bibelske Historie eller Catekhismen.

4 - Han maae for alle Ting see til at Børnene lære vel at stave, førend de læse vel indenad førend de lære noget udenad, og ved Spørsmaal vække deres Eftertanke, samt ved passende Advarsel og Formaning deres Moralske Følelse og sands for Dyd og Last.

5 - Han maae inddele Skole-Børnene i visse Classer, A – de som lære stave og læse, B – de som lære deres Catechismus, C – de som lære Udtaget av Forklaringen og D - de som lære at skrive og regne. Og maae han indele Timerne saaledes, at han ey forsømmer Nogen, men underviser Enhver efter deres Fatte-Evne og Fremgang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar