torsdag 18. januar 2024

Tun og bygninger.

Tun og bygninger

TUNET og HAGEN

Forsikringstaksten fra 1864 forteller en del om tunet:
Taxt over de Huse som Ole Fransen Glomstad har ladet antegne og assurere i Thrøttens Brandforsikringsselskab paa sin eiende Gaard nedre Glomstad og Sæter, nemlig:
1  Hovedbygningen 200 Spd
2  En Stuebygning ovenfor den første 60 Spd
3  En Stuebygning øverst i Gaarden 130 Spd
4  Et lidet Stabur el. Bo 15 Spd
5  Hestestalden 45 Sp
6  Fæhuset med Saufjøs 60 Spd
7  Kornladen 70 Spd
8  Staburet med tvende Rum 30 Spd

Ikke før i 1945 ble det gjort en vesentlig endring i gardstunet med et makeskifte. Eller nærmere bestemt; vi fikk tilgang til kjøkkenhage.

Overenskomst der undertegnede dags dato er blitt enige om å bytte likt ca. 1,26 dekar dyrket jord fra Øvre Glomstads eiendom, beliggende syd for Nedre Glomstads hovedbygning mot ca. 12,8 dekar skog fra Nedre Glomstads eiendom beliggenhet i Øvre Glomstads hjemmeskog nedover mot det på kartet angitte sameie. Gjerdet mellom våre dyrkede eiendommer er ved overenskomst bestemt således at det skal gå i rett linje fra bakken nedenfor revegården og opp i den første stolpen syd for grindstolpen oppe ved veien. Vannet som kommer i stikkrenna like ved skal gå på nordsiden av gjerdet.
Tretten 29.januar 1945.
Signert Lars Bjerke og Ingolf Glomstad.

 
Illustasjon av makeskiftet areal i blått, og grensegjerdet ved husveggen vår.


På dette bildet fra før 1940 er enda ikke arealet makeskiftet.

Med dette makeskiftet skiftet tilværelsen til noe mye bedre. Vi ser at de tidligere hadde tilgang til kun den bratte bakken på utsida av hovedbygningen som hage, med en stor apal og et ripsbærkjerr. Vi kan bokstavelig talt kalle det en «hengende have». Der måtte de tilbringe tid med gjestene utendørs, som da Ruth og Arve Nustad kom på besøk. Og mor var lei av å vaske vinduer fordi kyrne fra Uppistun sleika på dem. Etter makeskiftet fikk de en stor kjøkkenhage og et hagebord med en viss standard.

 


Fra v. en ukjent, Anne, far, Håkon Mageli, mor, Marta Mageli, mors søster på besøk fra Frogn i 1946. De brukte Midtmågåli inntil 1933. Håkon var søskenbarn med Johannes. Vi kan si det er en dobbel link rundt dette bordet. Marta er dessuten med på bilder fra sætra med den gamle familien på Nistun.

BYGNINGENE

Magnar Sustad var så vennlig å stikke innom en dag på slutten av 1980-tallet for å gi meg et innblikk i tiden før far kom til gards i 1937. Det er Magnar som er kilde for mye av dette materialet. Han arbeidet til sammen fem og et halvt år på Nistun Glomstad mellom 1933 og 1939; de to siste hos far.

1 Eriksvea fjøstoft
2 Eriksvea stugutoft
3 Eriklykkjelyua
4 Nerjordslåven
5 Låven med potetkjeller
6 Bekkjedalsåven
7 Låve
8 Trystugua
9 Tryskerlåven
10 Gardssaga
11 Brønn
12 Veslstabburet
13 Stabburet
14 Fjøset
15 Stallen
16 Klemetstugua / Bryggerhuset
17 Hovedbygningen
18 Revgarden
Den blå rammen viser kjøkkenhagen som ble utskiftet i 1945.

HOVEDBYGNINGEN

Som det framgår av punkt 7 i kjøpekontrakten fra 1937 skal andre etasje innredes som føderådsbolig for Johannes og Lisabet. Så langt hadde den ikke blitt tatt i bruk til tross for at bygningen var reist på 1600-tallet. Det var bare sagflis-isolasjon på golvet uten golvbord. Dette ble gjort nokså omgående, fra august til desember 1937. Inntil videre sov far på en sengebrisk i sagflisa.


1941 (Nerlien Foto)

Da far overtok var det ikke innlagt hverken strøm eller vann på garden. De bar vann fra brønnen på nordsida av fjøset. I nabolaget hadde de ordnet dette for lenge siden. I storkjøkkenet var de peis og vedkomfyr ved siden av. Før mor kom til gards i 1939 var det møblert med langbord mellom vinduene mot sør med en høy, smal langbenk bakom. Johannes hadde sitt sete på en tung, knirkende stol plassert på kjellerlemmen, og hadde alltid sin egen kniv som han holdt veldig skarp. Mor reagert på at de sleikte på kniven som de forsynte seg med bl.a. i smørbutten.


1945-50

To senger stod langsmed øst- og vestveggen lengst mot sør i kjøkkenet. Der sov Johannes i ei seng ved østveggen og broren Kristian i ei seng ved vestveggen. Lisabet sov i det minste kammerset, og opptil tre ansatte arbeidskarer fikk sove i det større kammerset de kalte «kåvån», og der var det bare ei seng de måtte dele. Derfra var det dør bare inn til storkjøkkenet. Og det var også der de oppbevarte en del matvarer som ikke lå på stabburet. Da de bygde inn den åpne svalgangen hadde de også fradelt søre enden til en liten matbod. Det var der mor og far innredet vaskerom.

Magnar Sustad forteller at Johannes hadde stor omsorg for dem. Om en av dem hosta litt, gløtta han alltid på døra og lurte på om de ville ha kamfer. De krøp natterstid ut og inn vinduet i kåvån for ikke å forstyrre Johannes. De steg ned på en stabel av takstein som sto under vinduet. Men Johannes sto opp flere ganger om natta og fulgte katten ut. Han hadde i det hele tatt mye arbeid med den katten, kan Magnar huske. Magnar Sustad arbeidet her for Johannes fra 1933, og også for far noen år etter at han kom.

De hadde store problemer med lopper og brukte brennesle i sengene. Da far la nytt fjøsgolv ble det et mindre problem og mor klarte å bli helt kvitt problemet da ho kom.

Arealet fra makeskiftet i 1945 var tomta der bebyggelsen til Uppistun lå i tida fra garden ble delt i 1665 til de flyttet husene til oversida av vegen pga. brannfaren. De beholdt likevel denne tomta. Den ble da skiftet mot fellesarealet i Hågån etter den gamle gutua, den såkalte "Gutumunningen». Den gamle gutua hadde gått gjennom tunet på Uppistun. Denne tomta ble da vår kjøkkenhage og mor ble glad for å slippe at kyrne slikket på stuevinduene.

Far satte raskt i gang med å innrede andre etasje til Johannes og Lisabet. Der sto det klart allerede i desember 1937 og de fikk disponere de to rommene mot sør. De brukte der det ytre rommet som stue og det øvre som kjøkken. Lisabet sov i stua og Johannes i kjøkkenet. De to andre rommene mot nord disponerte far og mor. Alt sto klart da mor kom der i 1939. Gradvis ble det også innlagt vann ettersom istandsetting av bygningen skred fram i 1937-1939. Sigurd Rønningen snekret langbordet og langbenken til kjøkkenet i 1941. De ansatte Sigrid Løken som budeie, og hun sov i storkjøkkenet i første etasje.

Bygningen omtales som «den gamle hovedbygningen» allerede i 1855. Svalgangen var opprinnelig åpen, men var bordkledd lenge før 1933. I den gamle svalgangen var det repos-trapp til andre etasje, med bare 3-4 trinn opp til reposet. På tre av soverommene ble det installert vaskeservanter. Opp til tredje etasje i hovedbygningen var det bare en stige. Trapp ble bygd og etasjen ble innredet i 1950. De fikk dermed ytterligere to soverom. Dette arbeidet ble utført av Amund Nygård og Karsten og Asbjørn Svehaugen. I 1950 og 1951 ble vinduer og dører innkjøpt. Gudbrand Fjerdumsmoen sto for vannledninger og Reidar Blomberg for det elekriske. Amund snekret ytterporten i 1952 for kr. 17. Til da hadde den stått umalt, værbitt og furet. Leif Nymoen og Odd Tjernsli malte bygningen utvendig i 1954 for kr.560; 80 timer a kr. 3,50.

I svalhuset ble det satt i stand vaskerom med vegg- og takplater i eternitt i 1950. Vaskemaskin kom der i 1955.

Under restaureringene kom også tilbygget til første etasje på nordsida for å få større kjøkken og bygde inn det nordligste enden av svalgangen som ny, liten «kåvå» (matbod).

De andre gardene i grenda ble tilkoblet telefonlinjene i 1930, blant annet på Øvre Glomstad. Men til Nedre Glomstad måtte de løpe ned med beskjed om noen ønsket kontakt. Først i 1940 fikk de telefon. De kostet også på seg en enkel radio i 1939, men den leverte de inn under krigen.

Moksa Kraftanlegg strekte sitt ledningsnett i grenda i 1931, og til tross for at en transformator ble plassert like inntil tunet hadde ikke Nedre Glomstad villet koble seg til. Strøm ble installert og tilkoblet som noe av det første far fikk ordnet. Men først i 1939 til alle hus.

I 1941 kjøpte de en elektrisk komfyr. Videre investeringer av slik art var vaskemaskin i 1955 som ble plassert i det vi kalte Svalhuset. Ytterligere to komfyrer i 1954 og 1959. I 1964 kom en stor fryseboks og inntok en dominerende plass i kjøkkenet. En ny Tandberg radio i 1964, og TV i svart/hvitt selvfølgelig i 1965 den18. desember. Den dagen husker jeg godt. Jeg løp oppover den bratte skolevegen hjem den dagen, og tilbrakte mye tid med å se på prøvebildet og på fiskeakvariet på denne svart/hvitt-TV'en. Fiskene var selvfølgelig også i svart/hvitt, men jeg visste fra bøker at de hadde de vidunderligste farger. Programmer ble sendt bare noen timer om kveldene.

Først i 1965 ble det installert bad og klosett i hovedbygningen; i de to små rommene mot sør over svalgangen. De var inntil da brukt av mor og far til klær. Begeistringen var stor i familien.

KLEMETSTUGUA / BRYGGERHUSET

I og med at det før og etter 1800 var så store familier på garden, må det ha stått to våningshus her også før Klemetstugua kom opp. Og det finnes ikke i tunet plass annet enn her.

Klemetstugua ble bygd av Klemet Frantsen i 1854 med bryggerhus i underetasjen og som føderåd over. Den var føderådsbygning; først for ham og Rakel Eriksdatter. Seinere for enken Marit Jonsdatter og sønnen Klemet Olsen da de fikk føderåd i 1897. Der skal hun bo i «den over Bryggerhuset værende Stuebygning» med tilhørende kjeller. Forrige føråsmann, Klemet Frantsen døde som enkemenn 3 år tidligere. Han var Ole’s eldre bror. Akkurat som Klemet skal Marit også ha tilgang til tilhørende kjeller, og om det ønskes også i kjelleren under Hovedbygningen. Hun skal også ha rett til å bruke bryggerhuset og nordre del av det søndre stabburet.

Det var faktisk Klemet Olsen som fikk satt opp tilbygget i sørenden av Klemetstugua mens han enda var frisk nok til å delta i arbeidene, og før Johannes ble hjemkalt fra Amerika for å overta garden i 1897. Det ble oppført i reisverk, og det var her Klemet Olsen holdt til alene etter at Marit døde i 1911. Men i det tilbygget har det aldri vært mulighet for å fyre opp rommet, så han disponerte nok hele stugua. Det kom ikke på tale at far kunne bruke de to store rommene så lenge Klemet levde. Klemet hadde til og med planlagt at rommet under tilbygget skulle innredes som smie, og det er årsaken til at det i taket er store steinheller.

Da Klemet døde i 1939 tok mor i bruk det søre rommet som stabbur. Der hadde de ei stor saltbøle i tre der en rekke skinker og annet ble begravd til speking. Og nå hadde de rikelig plass til å losjere arbeidsfolk, som det skulle bli mange av etter hvert som far satte i gang det ene byggeprosjektet etter det andre. Pipa fra ildstedet/peisen under passerte i det nørste rommet, der det var vedovn. I det midtre rommet var det også åpen peis med vedkomfyr inntil.

Underetasjen i Klemetstugua har tykk, dobbel natursteinsmur som isolerer godt. Dette er et bryggerhus. Da Stallen ble revet flyttet mor hønene til den nørdre delen av Bryggerhuset. Her var det ei godt egnet luke i steinmuren ut til luftegården på nordsida av bygningen med hønsenetting rundt. I peisen her varmet de tidligere vann til dyra i ei stor gryte. Bak peisen var det en trang kjellerlem og der klatret de i en stige. Mor brukte rommet også til melkestellet, kopper og kar. Da mor slutta med høner ble bryggerhuset bare lagerrom. I rommet under tilbygget i sør var det garasje så lenge far hadde bare gråtass-traktorer uten hytte. Takhøyden satte begrensninger. Etter det ble dette et vedlager.

Utedoen var på nord-vestre hjørnet av Gammelfjøset. Da det ble revet ble det satt opp ny do på øvre hjørnet av Klemetstugua mot nord.


Samlet ca 1940 foran bryggerhuset under Klemetstugua.
Fra v. Olaf Uppistun, Johannes, Lisabet, hushjelp Sigrid Løken,
mor, Ingeborg Uppistun og Astrid Stein (mors søster).

GAMMELFJØSET

I nevnte forsikringstakst i 1864 ble «Fæhuset med Saufjøs» taksert til 60 Spd., like mye som Klemetstugua. Da hadde de altså sauen i fjøset sammen med kyrne. Senere ble de få sauene de hadde plassert i stallen.
Gammelfjøset er skissert slik Magnar Sustad og mor husket det fra 1930-åra.

Det jeg husker fra trevet over gammelfjøset er at taket var lekk. Alle de gamle husene hadde villskifertak. Høst og vår frøs dråpene til istapper på golvet i fjøstrevet. Disse var kattungene veldig glad i å leke med. Det var mye rotter fra gammelt av. Mitt første møte med rotter var ei dau ei som var klemt ihjel i en plankehaug og som var helt flat og stor som ei stekepanne. Jeg var liten og husker jeg fantaserte om hvor store de var, helt til jeg fikk møte dem levende. De ble ikke mindre av at far kunne fortelle at de lenge før hans tid en morgen hadde funnet ei død ku på båsen som lå badet i sitt eget blod. Rottene hadde klart å gnage hull på hovedpulsåra. Rottene ble borte da gammelfjøset ble revet.


Øyer Bulldozerlag var innleid til å rive gammelfjøset i juli 1957
og i flere år til en del bakkeplanering på sæterkvéa.

De knyttet "vanuller" av høyet for at det ikke skulle bli så mye fôrsøl i båsene. Det var ikke fôrbrett eller krybber i gammelfjøset. De var bundet opp mot veggen og fikk fôr og vann i båsen. Det var ei bøtte vann med litt byggmjøl i til hver ku. Mindre på ungdyra. Fôret var høy fra stalltrevet og lo fra tryskerlåven, hentet i høykorg på ryggen. Fjøstrevet var for fuktig av taklekkasjen til å oppbevare høyet der allerede i Magnars tid på garden fra 1933..

Hønene sto i et bur på veggen innerst i fjøset og i vinduskarmen mot vest. Det ga ikke akkurat bedre lys i fjøset, forteller Magnar Sustad. En gang falt ei høne ned til grisene. Den ble ikke drept, men døde trolig av skrekk.

Det ble ikke installert elektrisitet før far kom til gards i 1937. Andre hadde da hatt lys i nesten 20 år. Han satte også umiddelbart i gang med å grave ned vannledninger til både bolighus og fjøs. I 1946 også 10 drikkekar i fjøset.

Naboene samarbeidet om melkekjøringa til Dampysteriet i Stav. Vedum og Enge hadde flere kyr og kjørte to dager hver, mens Glomstadgardene som hadde litt færre kyr kjørte en dag hver før rulleringa startet på nytt.

Første silokummen ble reist i 1947 på nordsida av gammelfjøset. Fra da av ble det flere og flere av dem, og mer og mer silolegging. Og tilsvarende mindre hesjing og høytørking. Kummene var små og beskjedne. I årene fram til 1951 hadde Lars Larsen satt opp i alt 5 silokummer der. Det ble i 1950 innkjøpt silovifte, smed Moe smidde silojuling og de gikk til anskaffelse av en vinsj til silopresset. Materialene ble senere benyttet til forskaling av nyfjøset.

Ei melkemaskin ble innkjøpt i 1949 fra Bergs Maskin og håndmelkinga hjemme tok slutt. Samtidig kjøpte de en mel-koker slik at de slapp å fyre opp i bryggerhuset.

NYFJØSET / DRIFTSBYGNINGEN

Byggeperioden var 1955 og 1956, og det ble tatt fullt i bruk i 1957. Det var tre murere fra Fåvang som sto for murarbeid og støyping. Grisehuset ble tatt i bruk allerede i 1955. Da ble 147 fôringsgriser innkjøpt i løpet av året. Der var det plass til ca. 50 i slengen. Noen ble dette første året også plassert i gammelfjøset. I 1964 ville far satse mer på slaktegris. Ved siden av de som allerede var i grisehuset i underetasjen, ble nå halve kufjøset også innredet for slaktegris. Lønnsomheten var nok større i denne produksjonen da. Året etter leverte han 563 slaktegris.

Da grisene etter hvert måtte vike for melkeproduksjonen ble det i fjøset innredet 13 båser for åringskviger på den ytre rekka og 24 kalver fylte opp neste rad i binger og båser. De to øverste radene ga plass til 24 kyr i melkeproduksjon.

Den elektriske installasjon i driftsbygningen kom i 1956. Den innvendige silokummen og to halmlutingskar ble bygd og tatt i bruk i 1957. Rekkverk på låvebrua ble montert i 1957. Driftsbygningen ble oppført i branntaksten første gang i 1958, og låven ble malt utvendig i 1962 første gang. Bulklevering av kraftfôr startet i 1961. Tankbiler blåste grisefôret inn i gangen til grisehuset og kufôret i det ytre lagerrommet i kufjøset.

Ei "Surge" spannmelkemaskin til ble kjøpt i 1957 i forbindelse med at de flyttet inn i nyfjøset. Et vakuum-røranlegg var montert.

 
Annonsen i Gudbrandsdølen 12. mars 1958.

STALLEN / VEDSKJUL / REDSKAPSBU

Stallen var taksert til 45 Spd. i 1864. Den rommet tre spiltau med en skut foran. Det var bygd ei bratt trebru opp til stalltrevet der de stablet høy. Under brua var det en åpen passasje de kunne gå gjennom. På nordsiden av stallen var det et halvtekke; ei såkalt skreppe som redskapsbu, og på sørsiden ei tilsvarende som vedskjul. Far hadde etter hvert griser i redskapsbua. Johannes hadde aldri gris; for de gamle like ikke svinekjøtt og flesk. Det skulle forandre seg nå med de nye brukerne og arbeidshjelpa i sving med tungt kroppsarbeid.


Foran stallen f.v. Paula Bakkom, Lisabet, mor, far og Anne 1944.



DET STØRRE STABBURET

Taksert til dobbel verdi i forhold til det vesle, men så rommet det også to rom. Stabburet ble solgt i 1948 for en kontantsum på 1.000 kroner og et restbeløp på 500. Han som hadde kjøpt det fikk plukket ned tømmeret og lastet det på en lastebil. Det skulle inn til Oslo-området. Men lasset tok fyr under transporten og tømmeret brant opp. Likevel ble restbeløpet betalt, utrolig nok. En avtale var en avtale. I alle fall den tiden.


Morits Vollan og Anne i 1952.
Bak det store skimtes også det vesle Stabburet.

DET VESLE STABBURET

Et lite stabbur ble i 1864 taksert til kun 15 Spd. i forsikringstaksten. Lars Larsen fikk ta det ned og sette det opp på sitt eget småbruk Haugland mot at han tok jobben med å rive og flytte det vekk. Han tømret det opp der nede på øvre siden av Gammelvegen. Dette skjedde i 1952 og der har det stått helt opp til vår tid. Kanskje står det fortsatt.


Øverst i dette bildet fra onninga på Uppistu-jordet ser vi begge stabburene
foran Tryskerlåven vår. Ingolf, nr. 2 fra høyre kjøpte traktoren i 1946.

TRYSKERLÅVEN

Denne store låven ble i forsikringa i 1864 taksert til 70 Spd. Den sto helt nordved gjerdet mot Enge med ei hestevandring på utsida. Inne sto det ei piggmaskin (forløperen for treskeverk) og den var i bruk også i Johannes sin tid. Innunder låven sto en høyvender og ei to-hesters slåmaskin som ikke ble brukt den tida Magnar Sustad arbeidet for ham. Johannes forklarte det med at Gammel-blakken ikke orka å dra slåmaskina lenger, og at den nye ikke var brukbar. Så da Johannes kjøpte Blakken og Kviten ville Magnar ta fram redskapen. Da måtte de jekke opp låven for å dra dem fram. De hadde med andre ord ikke vært brukt på lang tid. Ottar Brein, som Magnar arbeidet sammen med, ymtet av og til frampå om at enkelte ting var tungvinte. De kunne se på Johannes at han ikke likte å høre det, men han ga aldri noe tilsvar.

Et Edvard Bjørnerud treskeverk ble kjøpt i 1938 for 1.450 kroner. Det ble bygd inn i låven. Det ble solgt i 1959 for 1.700 kroner. Før den tid fantes et mobilt treskeverk til felles bruk i grenda. Det var litt av en jobb å flytte dette fra gard til gard. Da hver enkelt i slutten av 1930-tallet kjøpte seg egne faste treskeverk var dette på mange måter det første møtet med mekaniseringa i jordbruket. Det var ei stor investering og krevde omfattende ombygging av låvene.

Treskerlåven ble annonsert for salg i 1955. Den ble solgt til Granheim som tømret den opp igjen på lykkja de opparbeidet nedunder Breinnlia. Det kom opp et tilbygg med kjørebru, og der står den i skrivende stund. 

 

GARDSSAGA

Fra gammelt av var Glomstadgardene partnere i Veemssaga. Saga ble bygd ferdig i 1724. Men på ett eller annet tidspunkt sa de fra seg denne andelen. Det må ha vært etter at de i Uppistun fikk reist en rekke nye bygninger siste del av 1700-tallet under flyttinga av tunet. Og Klemet Frantsen på Nistun reiste Klemetstugua og Sætereldhuset midt på 1800-tallet. Siden ble aktiviteten mye mindre, og etter hvert skjedde ingenting i årevis på Nistun.

Det fikk far merke da han overtok garden. Med alle de nødvendige byggeprosjektene innså far tidlig at det ville være tjenlig med egen gardssag. Han gikk til innkjøp av ei lærebok og satte i gang. Saga stod operativ allerede den 4. desember 1940 noe som for far var ei stor begivenhet. Saga ble innbygd med vegger og tak i 1941-42. Platene med bølgeblikk fra den gamle sæterlåven fikk et nytt liv på saghuset. De brukte samlet 75 dagsverk på hele jobben.

Lars Larsen var fast sagmester hos far, ved siden av alt det andre han ble satt til når saga sto stille. Larsen fikk oppgjør for antall dagsverk på saga. De trengte bare å telle snus-esker på svilla over sagbenken. Han brukte en eske snus om dagen, Larsen. Ofte var Mathias Sustad med som hjelpemann på saga. Hans jobb var blant annet å påse smøring av sagverket. En dag stoppet han brått i arbeidet, fordi han syntes fettet i fettpressa fikk en helt annen struktur. Etter litt overveielser utbrøt han: «Det lufter folkemøkk!». Og Larsen ante straks hvor de kunne finne synderen. Skoleråket ned til Engelund for gardene sørfra gikk inntil saga og ned i kanten av jordet vårt. En morgen Ole Glomstad passerte på veg til skolen, ropte Larsen til ham at han måtte komme bortom fordi han skulle drite i skolesekken hans. Synderen var avslørt, for Ole hadde hverken før eller siden vært så ivrig på å komme seg raskt til skolen.

Fra saga ble det stadig tatt imot leiesaging fra naboer, solgt sagflis og hônved.

 

TRYSTUGUA

Trystua på Nistun sto ifølge Magnar Sustad nedenfor Bekkjedalslåven, og han var ganske sikker på det selv om en annen mente noe annet. På trystugua ble kornet tørket før det gikk til maling på kverna.

REVGARDEN

Revgarden var ferdig bygget i februar 1943 på nedsida av husene. Det var kampanjer i landbruket på denne tida for å skaffe seg ekstra inntekter med pelsdyr. I 1944 ble et reveskinn betalt med 495 kroner. Året etter solgt de skinn for 3.600 kroner. I 1946 er det oppført 14 bur med kasser og noen hvalpeskur. Fra status 1. januar 1946 er det 25 rever, både sølvrev og blårev. Av revefôr i 1944 er nevnt dødfødte lam, en sau, kalveføtter, tarmer, slakteavfall, hvalkjøtt, småsei, hestelår, hestehals, en hund, ei geit, og innmat fra elg. Gardene leide rom i fryseriet i kjelleren på samvirkelaget.

Den siste innførselen om aktivitet er i 1952. Revmatkverna ble solgt i 1956 og reveholdet ble avviklet. Revgarden ble avskrevet i regnskapet i 1958 og revet i 1962.


Revgarden i nederste bildekant i 1953.

BEKKJEDALSLÅVEN

Denne gamle låven sto så seint som i 1930-åra, men var ikke benyttet da den var i dårlig forfatning. Den sto like på nordsida av gjerdet mot Enge, så her må delet mellom gardene ha blitt rettet ut på et tidspunkt, i dette verdiløse terrenget. Da er det greit å kunne strekke gjerder i strake linjer.

UTLÅVER

Det var en rekke låver, trev og lyuer på eiendommen Nistun Glomstad. Med de fem på sætra og hemsætra kommer jeg til antallet 16. Noen hadde erstattet eksisterende låve, mange av dem hadde råtnet ned etter at de gikk ut av bruk, og det samme skjedde med flere siden.

Helt til far kom der var det en liten låve midt nede på jordet. En annen sto helt nederst i jordet. Den var bygd over en murt potetkjeller som også fungerte som trappefot inn på låvegulvet. Inngangen til kjelleren fikk far blokkert med en stor stein som sikring mot at to- eller firefotinger kunne skade seg. Jeg husker det var spennende å gå innom der når jeg var liten, og fikk med venner dit for å vise dem «min hemmelige grotte».

I Nerjordet var det også en låve, og i tillegg ei lyu nede i Eriksvea.



På dette bildet ser vi nederst Eriklykkjelyua og Nerjordslåven i øvre høyre hjørnet.

PÅ OPPSIDA AV VEGEN

19 Brønn                                            25 Glomstadhågån fjøstoft
20 Høydebasseng                                 26 Glomstadhågån stugutoft
21 Smiua                                            27-29 Hemsæterlyuer, tre stykker
22 Låve som fikk stå til etter 1952       30 Hemsætra fjøstoft
23 Glomstadjordet fjøstoft                   31 Hemsætra stugutoft
24 Glomstadjordet stugutoft             

VANNFORSYNINGA

På vintrene kjørte de fra gammelt av vann med hest og slede fra Vedumselva. Brønnen på nordsida av gammelfjøset frøs om vintrene. Far fikk isolert denne brønnen og gravd vannledning. Det ble ordnet med innlagt vann allerede i 1937, men i kjøkkenet var det i første omgang bare ei kran og en utslagsvask. Mer kom i 1938. I 1946 ble det installert 10 drikkekar i fjøset. Da ble det slutt på vannbæringa.

I 1946 bygde far og Ingolf et høydebasseng på oppsida av garden som rommet ca. 70-80 kubikkmeter med vann. Ei rik vass-åre ledet vannet inn i bassenget. For å ha reservevann i tørre år eller barfrost ble det i 1955 boret et dypvannshull 74,40 meter ned. Nedsenket Grundfos-pumpe til bunnen ble montert i 1956. Vannforbruket steg raskt både på Nistun og Uppistun som stadig utviklet pensjonatet. De boret sitt eget dypvannshull og Nistun ble alene om bassenget.

SMIUA

Allerede på 1930-tallet var det bare tufter igjen etter det som hadde vært smiu på Nistun. Den lå oppi bakken rett ovenfor der det store vannmagasinet seinere ble bygd. Andre mener at dette er tufter etter ei trystu. Men Magnar Sustad er sikker på at dette var smiua, så jeg forholder meg til det. Han mener at trystua skulle ha stått nede ved Bekkjedalslåven.

HÅGÅN og GUTUA

I 1843 ble det foretatt utskifting mellom Glomstadgardene av det felles eide beitearealet Glomstadhågån ovenfor gardene. Det gjelder området mellom det dyrka arealet og Hemsætrene.


På dette bildet fra før 1940 vises fortsatt spor etter den gamle gutua fra fjøset vårt og oppover.

Vi hadde ei felles ledegutu. Fra Nistun ble kua jaget mellom husene på Uppistun og rett opp bakken derfra til Pinshaugen. Idet den nådde gjerdet mot Hågån var det en liten parsell de eide felles der de kunne lede dyra til sin egen hamnehage. Parsellen ble kalt Gutumunningen og ble utskiftet mot kjøkkenhagen på Nistun i 1945. Og da ble ny gutu etablert i delet mellom eiendommene.


1932. Gudveig Glomstad (f 1918) i den nye gutua sammen med Ingrid Moen
henter ned kyrne fra Hågån til kvelds.

STUGUBYGNINGEN I GLOMSTADJORDET

«Taxt over de Huse som Ole Frantsen Glomstad har ladet antegne og assurere i Thrøttens Brandforsikringsselskab paa sin eiende Gaard nedre Glomstad og Sæter» i 1864 omfatter blant annet en hovedbygning, men også to stuebygninger. En ovenfor Hovedbygningen og en øverst i Gaarden. Takseringen setter hovedbygningens verdi til 200 Spd. og de to andre til hhv. 60 og 130 Spd. Her må det være en feil i rekkefølgen. Bygningen «øverst på garden» har mer enn dobbel verdi i forhold til den andre. Dette gjør det umulig å forstå. Klemetstugua er på dette tidspunkt kun 10 år gammel og står helt oppunder vegen. Takst på 130 Spd. for denne nye bygningen er logisk sammenlignet med hovedbygningen på 200 Spd. for den var gammel da og bare første etasje var innredet. Og det finnes ikke plass til en tredje stuebygning i tunet.

Derfor kommer jeg til at bygningen taksert til 60 Spd. må være husmannsstugua «øverst i garden» på husmannsbruket Glomstadjordet. Den var mye mindre, men også ganske ny. Den var bebodd i folketellingene fra 1865. Det kan likevel inntil Klemetstugua ble bygd i 1854 ha stått en annen stuebygning i den tomta. Logikken tilsier det, med alle de store familiene her i tidligere generasjoner. De må ha hatt mer enn første etasje i hovedbygningen å romstere i.

Fredrik Enge (f.1905) fortalte at bygningen i Glomstadjordet ble tatt ned og flyttet til Nyhågån på Enge av Matea og Ola i 1902. Jeg var selv på besøk i den stua når jeg var liten. Det var ei knøttlita stue med veldig lav takhøyde, og med ett rom og kammers. Det er ikke mulig at den hadde mer enn dobbel verdi i forhold til Klemetstugua. Dette omtales mer i avsnittet «Husmannsplasser».
 


Glomstadjordet/Nyhågån.

FJØSET I GLOMSTADJORDET

En mektig mur står fortsatt igjen etter fjøset i husmannsbruket Glomstadjordet. De kunne i 1865 fôre 2 kyr, 2 sauer og 2 geiter, og de kunne høste ei halv tønne bygg og ei halv tønne poteter. På muren var det et fjøstrev som enkelte av mine gamle kilder fortatt husket da jeg snakket med dem. Inntil muren på øvre sida var det ei steinsetting for å lettere kunne klive opp til trevet. Noen steiner derfra er nok fjernet til andre formål eller for ikke å risikere at dyr klatrer opp der og faller ned.

Mer om husmannsbrukene og hemsætra omtales i avsnittene «Husmannsplasser» og Sætra.

GARDSKVERN

Glomstadgardene hadde felles kvernhus på søre sida av Vedums-åa like nedenfor brua. Den er nevnt i 1668, 1723 og helt til 1855. Det var ikke i bruk i mine informanters livstid, som strekker seg tilbake til før 1900. Og det bekreftes av føråskontrakten i 1897, der de må betale for maling da de ikke lenger har egen kvern. På det tidspunkt hadde det jo blitt stor kapasitet på leiemaling på Stavheim Mølle.

KJERREHUS

Vedum og Ljøsbakken hadde kjerrehus der Kongevegen krysset Raulla. Enge hadde sitt kjerrehus på Flåtåmosletta der vegen kom sørfra i skogkanten øst for jordene på Flåtåmo. Derfra var det kløvveg opp gjennom Engejordet og Engelund. Uppistun og Nistun Glomstad hadde sine nedenfor Nord-Børkje. Og Jonsgardene i øvre jordkanten på Nordbørkje. Fra kjerrehusene måtte varene fraktes med kløv på to- eller fireføtinger, eller med en enkel trestangslede tversover Glømmejordet.

Fram til 1884 hadde begge Jonsgardene og Glomstadgardene vegrett bare med ei renning etter våronna på Glømme på skrå oppover jordet fra Nordbørkje til Systun Jonsgard. Renninga skulle være 6 kvart bred (ca. 1 meter), så vidt det kunne kjøres med trestangslede. I 1884 ble det inngått kontrakt med Glømme om at de måtte benytte den nye kjerre vegen Glømme hadde bygd oppover Glømmedalen til Glømmevatninga i 1850-60-årene. Nå ble dette en alminnelig bygdeveg også for andre. Glømme sørget for at de kunne krysse nordover gjennom tunet der. Dermed ble det kjerreveg helt til Ljøsbakken, som riktignok svingte nedom tunet på Systun Jonsgard. Da denne vegstrekningen skulle utbedres senere satte Systun seg skikkelig på bakbeina og ville fortsatt ha vegen gjennom tunet. Dette forsinket prosjektet med nesten 30 år etter at kjørevegen Stav-Glømme sto ferdig i 1901. Først i 1927 kunne arbeidet fortsette nordover gardene med å få skikkelig kjøreveg. Med nyvegen til Glømme i 1901 ble nok ikke kjerrehusene benyttet mer av oss nordover gardene.

Fredrik Johnsgård beskrev nøyaktig hvor kjerrehusene lå.

VEGER / TRANSPORT

Veslsætervegen var kløvveg inntil den i 1888 ble utbedret til kjerreveg.

Den ble så utbedret til traktorstandard, ferdig i 1934, selv om ingen fortsatt hadde traktor. Det viktige var at de kom opp med melkebil sommerstid.

Etter hvert kom bilene, og store traktorlass, og en ny omfattende utbedring sto ferdig i 1984, særlig med ny oppkjøring fra Vedumselva.

Vegen fra Stav til Glømmen sto ferdig i 1901. Det ble utbetalt tilskudd fra offentlige fondsmidler til arbeidet. Deriblant en hel tusenlapp. En i arbeidsstyret skulle gjøre opp med arbeiderne og måtte veksle inn seddelen. Han gikk til Øyer Sparebank som da lå på Gilbusvollen, men der greide de ikke å veksle ut så mye, så karen måtte helt til Lillehammer med sitt ærend.

Vegen videre fra Glømmen til Vedum sto ferdig i 1931, etter langvarig strid om traseen forbi Jonsgards-gardene. Der ville de ha vegen ned mellom husene. De kunne jo ikke forutse at det ville føre til ulemper med økende trafikk. På Enge ble det den løsningen, til stor ulempe senere, både for dem og trafikantene.

De enkelte gardene hadde vedlikeholds- og gjerdeplikt på tilmålte strekninger. Skillet mellom dem var markert med treskilt som råtnet bort etter hvert. Noen fikk derfor erstattet dem med oppreiste flate steiner. Jeg husker noen av dem. En småbruker nede i bygda tok på seg ljåslåtten i vegskråningene mot å få fôret. Jeg husker ham fortsatt.

Gardene på Øvre Nord-Tretten hadde brøytinga av vegen Glømmen-Stav på skift da den ble bygd. De brukte en trehesters treplog som sto parkert på øvre sida av vegen synna Glømme-åa på Neshaug for enklest å komme over den når den trengtes. Den var raumåla. Den ble styrt av ei meie foran og ei styrestang. På sidene var det vinger som presset snøen ytterligere til siden. De kunne heves og senkes. Ofte var det drift med store skavler og da måtte de måke seg gjennom med spader, særlig strekningen forbi Nurdistun Jonsgard til Glomstad var utsatt for snødrev. Plogen ble stående lenge og råtne opp på Neshaug.

Vedum, Enge og Glomstadgardene samarbeidet om mjølkekjøringa til Dampmeieriet som sto ferdig i 1902. De to førstnevnte hadde flere kyr, så de rullerte kjøringa på to ganger hver for dem og en gang hver på Glomstadgardene. De hadde en stor og tung 4-hjuls vogn til denne kjøringa sommerstid. Den måtte trekkes i tospann. Da vegen gjennom gardene sto ferdig i 1931 kunne mjølka hentes med lastebil. Og vogna endte sine dager på ei røys nede på Vedumsjordet.

Postmann på denne ruta var Magnus Mortenstuen. Han gikk hele ruta fra Stav, via Tande, Glømmen, Vedum, Mageli og tilbake til Stav. Melkebilen satte en eller to sekker på Glømmerampa så han slapp å bære all posten hele vegen. Alle gikk sammen om en årlig julegave til Magnus ved å legge inn 5 kroner hver.


FJELLRETTER

Garden hadde fiskerett på Gåpaullvatnet. Der hadde de et lite naust som samtidig fungerte som fiskebu. Den spesielle båten var delt i to på langs slik at den kunne tas inn gjennom døra og ligge lagret på golvet der inne. Så måtte den hektes sammen før den ble satt på vannet igjen. Både bua og båten var råtne da Gåpaullvatnet ble demt opp og måtte fjernes. Og retten ble ikke opprettholdt da far hverken hadde lyst eller fritid til å benytte den. Reidar Brenna husket at det lå en slik båt under Tryskerlåven på Nistun. Så sent som i 1897 omtales fiskebua i føråskontrakten, og at Klemet Olsen skal disponere den til fri bruk.

Nistun hadde også en gammel fiskerett i Løtjøynnet nord for Råkkfjellet på Fåvangsida. Omrisset av en kjempestor ørret er skåret inn i den gamle krakken vi har. Den måler 60 cm og skal være tatt der. Krakken er gravert "ANO 1769".

 

Tun og bygninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar